
- snadné
- 2 porce
- 70 min
- od 2. kroku

I když na našich stolech není fenykl běžnou zeleninou, jeho přednosti znali a využívali už staří Řekové a Římané. Cenili si ho pro jeho kořenitou vůni, nasládlou chuť i léčivou sílu. Objevte ho i vy.
Na zapečený fenykl potřebujeme
Proteinová omeleta – příchuť ementál a sušená rajčata | 27 g |
Fenykl | 250 g |
Smetana na vaření | 150 ml |
Olivový olej | 5 ml |
Tvrdý sýr (45 % tuku) | 20 g |
Dýňová semínka | 10 g |
Slunečnicová semínka | 10 g |
Čerstvá petrželka | dle chuti |
Čerstvá pažitka | dle chuti |
Sůl | dle chuti |
Pepř | dle chuti |
Bude se vám hodit
- 27 g proteinové omelety je 1 sáček.
- 5 ml olivového oleje je zhruba 1 čajová lžička.
Na tento recept jsme použili:
- tvrdý sýr – ementál, obsah tuku 45 %
- smetanu na vaření, obsah tuku 12 %
Z uvedených surovin připravíme 2 porce zapečeného fenyklu.
Jak připravit zapečený fenykl
- Omyjeme fenykl a nakrájíme ho na tenké plátky, poklademe do zapékací misky, kterou jsme vymazali olivovým olejem.
- Ochutíme solí, pepřem a nasekanými bylinkami.
- Směs na omeletu rozmícháme ve smetaně na vaření a zalijeme jí připravený fenykl.
- Zapékací misku přikryjeme alobalem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 45 minut.
- Mezitím si na sucho na pánvi opražíme dýňová a slunečnicová semínka.
- Zapékací misku vyndáme a odstraníme alobal.
- Fenykl posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a pečeme v odkryté misce dalších asi 10 minut, dokud sýr nezezlátne.
- Při podávání posypeme opraženými semínky a ozdobíme nasekanými bylinkami.
Fenykl pro zdraví i redukci váhy
- Jedná se o nízkoenergetickou potravinu, a proto ho mohou s chutí chroupat i ti, kteří bojují s nadváhou.
- Díky relativně vysokému obsahu vitamínu C, draslíku a kyselině listové je vhodný pro podporu imunity.
- Odvodňuje tělo a zbavuje střeva jedovatých látek.
- Posiluje nervovou soustavu, zbavuje napětí a navozuje dobrou náladu.
- Při rýmě a kašli odhleňuje.
- Svědčí maminkám, které krátce po porodu ještě nemohou jíst kvůli nadýmání všechnu zeleninu. Fenykl, který působí proti nadýmání, mohou konzumovat jak syrový, tak i tepelně upravený.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci: | 1 280 kJ/306 kcal |
Bílkoviny | 18 g |
Sacharidy | 10,6 g |
Tuky | 20,5 g |
Vláknina | 4 g |
Použité produkty
Hodnocení od našich spokojených zákazníků
4,7
20 hodnocení
Vhodné jako
Autor
Silvie LabuťováAutorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.
Další porce receptů se zeleninou
Online


Potřebujete poradit?

Protein rovnou do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.
Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů