
- velmi snadné
- 2 porce
- 60 min
- od 2. kroku

Žampiony nemají tak výrazně houbovou chuť, proto si je oblíbili i ti, kteří houby nemusí. Zapečené chutnají skvěle. Třeba plněné šunkou a sýrem feta, zalité směsí plnou bílkovin.
Na žampiony plněné fetou potřebujeme
Proteinová omeleta – příchuť ementál a sušená rajčata | 27 g |
Žampion bílý | 150 g |
Sýr feta | 60 g |
Cibulka jarní | 20 g |
Šunka od kosti | 40 g |
Olivový olej | 15 ml |
Sůl | dle chuti |
Pepř | dle chuti |
Čerstvá petrželka | hrst |
Drcený kmín | 1 g |
Voda | 50 ml |
Nechcete vážit?
Z uvedených vytvoříme 2 porce žampionů plněných fetou.
-
27 g proteinové omelety = 1 sáček
-
15 ml olivového oleje = 1,5 polévkové lžíce
-
1 g drceného kmínu = ½ čajové lžičky
Jak připravit žampiony plněné fetou
Žampiony oloupeme, odstraníme nožičky a přebytečný okraj, aby se nám v žampionu vytvořil co nejhlubší důlek.
Na lžíci oleje orestujeme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, přidáme na malé kostičky nakrájené nožičky žampionů a restujeme.
Jakmile žampiony změknou, přidáme kostičky šunky.
Společně orestujeme, opepříme, dochutíme mletým kmínem a přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať.
Hotovou směs přendáme do misky a necháme trochu zchladnout.
Jakmile směs zchladne, přidáme na kostičky nakrájený sýr feta (část sýru můžeme ponechat, nastrouhat na hrubém struhadle a posypat jím hotový pokrm) a promícháme.
Do zapékací misky, kterou jsme vymazali lžičkou oleje, naskládáme žampiony.
Naplníme je připravenou směsí (zbylou směs, která se nám nevejde do žampionů, navrstvíme vedle nich do misky).
Žampiony zalijeme směsí na proteinovou omeletu rozmíchanou v 50 ml vody.
Pečeme 30 minut zakryté alobalem v troubě vyhřáté na 170 °C.
Poté alobal odstraníme a pečeme dalších 10–15 minut (doba pečení se odvíjí od velikosti žampionů).
Makroživiny a energetická hodnota | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci: | 1 045 kJ/ 250 kcal |
Bílkoviny | 19,4 g |
Sacharidy | 4 g |
Tuky | 17 g |
Vláknina | 1,9 g |
Vyrobte si doma veganský feta sýr
Budete potřebovat:
- 350 g bílého tofu,
- 120 ml rozpuštěného kokosového oleje (musí být rafinovaný, zbavený vůně kokosu),
- 3 lžíce citronové šťávy,
- 2 lžíce jablečného octa,
- 1 lžíci lahůdkového droždí,
- 1 lžičku sušené cibule,
- 1 lžičku sušeného česneku,
- špetku sušené pažitky,
- 1 lžičku soli.
Postup:
- Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte do hladka.
- Menší plech nebo formu vyložte pečicím papírem a směs do ní přeneste.
- Dejte vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Předehřejte troubu na 200 °C a sýr pečte zhruba 35 minut.
- Sýr nechte zcela vychladit a potom ještě ztuhnout v lednici (nejlépe přes noc, aby se nerozpadal).

Použité produkty
Hodnocení od našich spokojených zákazníků
Vhodné jako
Autor
Silvie LabuťováAutorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.
Omeletu využijete nejen v žampionech


Potřebujete poradit?

Protein rovnou do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.