Vepřová panenka se švestkami, s grilovanou zeleninou a proteinovými risoni

4 hodnocení

Recept na vepřovou panenku se švestkami, s grilovanou zeleninou a proteinovými risoni
Recept na vepřovou panenku se švestkami, s grilovanou zeleninou a proteinovými risoni

Šťavnatá vepřová panenka je v našich kuchyních klasikou, která nikdy nezklame! Její jemnou chuť jsme podtrhli sušenými švestkami a směsí zeleniny. Tenhle recept musíte zkusit. 

Na vepřovou panenku potřebujeme

Vepřová panenka300 g
Proteinové těstoviny – risoni (500 g)100 g
Žampion bílý50 g
Sušené švestky80 g
Cibulka jarní30 g
Cherry rajče100 g
Cuketa100 g
Česnek6 g
Olivový olej20 ml
Čerstvý rozmarýn5 g
Pepřdle chuti
Sůldle chuti
Voda250 ml

Nechcete vážit?

Z uvedených surovin vytvoříme 4 porce vepřové panenky

  • 6 g česneku = 2 menší stroužky 

  • 20 ml olivového oleje = cca 2 polévkové lžíce 

  • 5 g čerstvého rozmarýnu = 3 snítky 

Jak připravit vepřovou panenku se švestkami

  1. Proteinové risoni uvaříme dle návodu v osolené vodě, stačí uvedených 10 minut. 

  2. Sušené švestky nakrájíme na drobné kousky, žampiony na malé kostičky, jarní cibulku nadrobno. 

  3. Na polovině uvedeného množství oleje zpěníme jarní cibulku, přidáme nakrájené žampiony a orestujeme.  

  4. Přidáme rozmačkaný stroužek česneku a nakrájené sušené švestky.  

  5. Směs trochu osolíme a opepříme. 

  6. Vepřovou panenku podélně nařízneme tak, aby nám uprostřed vznikla kapsa, do které dáme směs žampionů a sušených švestek.  

  7. Naplněnou panenku svážeme potravinářským provázkem, aby směs nevypadávala. 

  8. Z vnější strany ji trochu osolíme a opepříme a zprudka orestujeme ze všech stran na lžíci olivového oleje 

  9. Opečenou panenku vložíme do uzavíratelného pekáčku. 

  10. Přidáme k ní na půlkolečka nakrájenou cuketu, na poloviny překrojená cherry rajčátka, zbytek žampionovo-švestkové směsi, celý stroužek česneku, snítky rozmarýnu, trochu osolíme a opepříme a podlijeme vodou. 

  11. Vše dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. 

  12. Po zhruba 25 minutách vyjmeme z pekáčku panenku, snítky rozmarýnu a stroužek česneku a k hotové zelenině přidáme uvařené risoni. Zamícháme a dáme zpět do trouby. 

  13. Pekáček už necháme otevřený a pečeme ještě 10 minut. 

  14. Z vepřové panenky opatrně odstraníme provázek, nakrájíme na plátky a podáváme s risoni a zeleninou

Makroživiny a energetická hodnota

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 184 kJ/283 kcal 
Bílkoviny24,6 g
Sacharidy24 g
Tuky9,3 g
Vláknina10,7 g

Vepřové panence to s houbami ladí

Pokud jste se trefili do houbařské sezóny, sáhněte místo žampionů klidně po jiném druhu hub. Skvělé budou například hříbky, lišky nebo smrže. Využít lze i hlívu ústřičnou. Čerstvé houby pokrm krásně provoní a zároveň zvýrazní jeho chuť. 

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,3
4 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.

Vepřová panenka není vaším favoritem? Zkuste recepty s jinými druhy masa

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů