
- náročnější
- 6 porcí
- 60 min
- od 2. kroku

Tradiční velikonoční dezert ve formě, která jde s dietním plánem ruku v ruce. Zapomeňte na bílou mouku a klasický cukr. Upečte si vláčného velikonočního beránka.
Na velikonočního beránka potřebujeme
Proteinový nápoj – příchuť natural (40 porcí) | 25 g |
Jogurt bílý řecký | 140 g |
Mák mletý | 40 g |
Mandlová mouka | 120 g |
Mouka z lněných semínek | 50 g |
Citrónová šťáva | 10 ml |
Vejce | 4 ks |
Vaječný bílek | 1 ks |
Kypřicí prášek do pečiva | 12 g |
Čekankový sirup | 60 ml |
Bude se vám hodit
Z uvedených surovin připravíme 6 porcí.
Na recept jsme použili řecký jogurt bílý s 0 % tuku.
- 25 g proteinového nápoje jsou 2 zarovnané odměrky.
- 12 g prášku do pečiva je 1 sáček.
- 10 ml citrónové šťávy je zhruba 1 polévková lžíce.
- 60 ml čekankového sirupu je zhruba 6 polévkových lžic.
Jak připravit velikonočního beránka
- Celá vejce vyšleháme společně s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou.
- Bílek vyšleháme zvlášť do tuhého sněhu.
- Zbylé suché ingredience smícháme.
- Do vaječné hmoty přidáváme střídavě sypkou směs a jogurt, jakmile se spojí krátce prošleháme.
- Do těsta opatrně vmícháme sníh z bílků. Pokud by bylo těsto příliš husté, můžeme naředit trochou rostlinného mléka bez cukru.
- Těsto nalijeme do vymazané formy (nebo do silikonové) a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 min.
- Jakmile začne beránek zlátnout, teplotu stáhneme na 160 °C a dopečeme dalších asi 30 min. Vyzkoušíme špejlí, zda je uvnitř propečený.
Mandlová vs. klasická mouka
Mouka vyrobená z pšenice má vysoký obsah sacharidů, ale nízký obsah tuku a vlákniny. Její konzumace tak může vést ke kolísání hladiny cukru v krvi a po výrobcích z pšeničné mouky se můžeme cítit unavení a hladoví. Oproti tomu mandlová mouka má nízký obsah sacharidů, ale vysoký obsah vlákniny a zdravých tuků. Má tak nízký glykemický index, uvolňuje cukr do krve pomalu a je trvalým zdrojem energie.

Proč používat mandlovou mouku
Důvodů je celá řada. Vzhledem k tomu, že jsou v ní pouze rozmixované mandle, přináší veškeré zdravotní benefity s nimi spojené. Mandle jdou skvělým zdrojem antioxidantů a také vlákniny a bílkovin. Obsahují pro tělo důležité živiny, mezi které patří například vitamín E, selen, zinek, vápník, hořčík, vitamín B a vitamín B7.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci: | 1 287 kJ/308 kcal |
Bílkoviny | 18,8 g |
Sacharidy | 7,8 g |
Tuky | 21,5 g |
Vláknina | 10,6 g |
Použité produkty
Hodnocení od našich spokojených zákazníků
Vhodné jako
Autor
Martina WeisserováNaše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.
Upečte si vedle beránka i další dobroty


Potřebujete poradit?

Protein rovnou do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.