Vánoční štola – recept vhodný i do diety
Vánoční štola – recept vhodný i do diety

Před Vánoci je ten pravý čas upéct si slaďoučkou vánoční štolu. Tahle má mnohem méně sacharidů než klasická štola, je bez lepku, plná mandlí. Ozdobte vánoční stůl křehkou pochoutkou.

Na vánoční štolu potřebujeme

Kypřicí prášek do pečiva12 g
Mouka z lněných semínek80 g
Mandle70 g
Proteinový nápoj – příchuť vanilka (35 porcí)27 g
Psyllium30 g
Jogurt bílý řecký150 g
Vejce4 ks
Xylitol (březový cukr)90 g
Vaječný žloutek1 ks

Bude se vám hodit

Z uvedených surovin připravíme 6 porcí vánoční štoly.

  • 12 g kypřicího prášku je 1 sáček.
  • 27 g proteinového nápoje jsou 2 zarovnané odměrky.
  • 90 g xylitolu je 6 vrchovatých polévkových lžic.

Jak připravit vánoční štolu

  1. Do misky vyklepneme vejce, jogurt (ten můžeme kombinovat s tvarohem či čerstvým sýrem) a přidáme xylitol (březový cukr). Vše důkladně promícháme, nejlépe ručním mixérem.
  2. Ve druhé misce smícháme všechny suché ingredienceproteinový prášek s příchutí vanilky (je možné ho nahradit 2 odměrkami proteinového smetanového nápoje), lněnou mouku, psyllium, prášek do pečiva a 50 g oříšků nebo mandlí.
  3. Obě směsi pak důkladně smícháme dohromady a těsto necháme chvíli odpočinout.
  4. Z těsta vytvoříme tvar štoly, ideálně na plechu vyloženém pečicím papírem. Doporučujeme si ruce předem navlhčit studenou vodou. Štola se pak lépe tvaruje, protože těsto samo o sobě lepí. Pokud byste měli těsto příliš tekuté, přidejte ještě trochu psyllia. Mělo by vám držet tvar, neroztékat se.
  5. Když jsme s tvarem štoly spokojení, potřeme ji rozšlehaným žloutkem a posypeme 20 g sekaných mandlí.
  6. Dáme do trouby vyhřáté na 160 °C a necháme cca 1 hodinu péct.
  7. Štolu necháme úplně vychladnout, teprve pak krájíme.

Vánoční štola po dietě

Pokud jste již po skončení dietního plánu, přidejte do těsta hrst rozinek, kandovaného ovoce či pár čtverečků hořké min. 70% čokolády. V dietním režimu můžete přimíchat nastrouhanou proteinovou tyčinku.

🎄 Další tipy jak přežít svátky bez kil navíc najdete v článku Jak nepřibrat na Vánoce.

Na vánoční štolu jsme použili:

Xylitol (březový cukr)

Alternativní sladidlo, které je o 40 % méně kalorické než klasický bílý cukr. Sladí přitom stejně a nekazí se po něm zuby. Můžeme ho využít i v průběhu hubnutí

Lněná mouka 

Neboli mleté lněné semínko. Nahrazuje klasickou mouku, má ale výrazně méně sacharidů. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, omega-3 nenasycených mastných kyselin a vlákniny, která je důležitá pro naše zažívání

Psyllium 

Vláknina je nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního cukru. Dospělý člověk by měl přijmout denně až 30 g vlákniny. Najdeme ji v ovoci, zelenině, luštěninách nebo třeba celozrnném pečivu. Dělíme ji na: 

  • Rozpustnou – skvěle absorbuje vodu, a tím několikanásobně zvětší svůj objem, který pak posunuje potravu naším střevem a předchází potížím s vyprazdňováním. 

  • Nerozpustnou – čistí záhyby ve střevu tak, abychom z potravy získali co nejvíce živin, hlavně vitamínů. 

Naše domácí vánoční štola je díky psylliu a lněnému semínku bohatá jak na rozpustnou vlákninu, tak na tu nerozpustnou.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1057 kJ/253 kcal
Bílkoviny16,6 g
Sacharidy7,8 g
Tuky13,9 g
Vláknina6 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,7
21 hodnocení
Martina Weisserová manažerka produktového oddělení a dietní koučka KetoDiet

Naše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.

Vedle vánoční štoly ochutnejte ještě:

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů