Pražma s avokádovým salátem

18 hodnocení

Pražma – recept s avokádovým salátem
Pražma – recept s avokádovým salátem

Ryby jsou skvělým zdrojem vitamínů i omega-3 mastných kyselin. Zároveň obsahují kvalitní bílkoviny, které podpoří vaše hubnutí. Připravte si pražmu podle našeho receptu!

Suroviny na recept

Na pečenou pražmu potřebujeme

Pražma královská100 g
Olivový olej5 ml
Sůldle chuti
Čerstvý tymiándle chuti

Na avokádový salát potřebujeme

Avokádo50 g
Ředkvička100 g
Okurka salátová100 g
Olivový olej5 ml
Salát polníček50 g
Citrónová šťáva10 ml
Aceto balsamico10 ml

Nechcete vážit?

  • 5 ml olivového oleje je jedna 1 čajová lžička. 
  • 10 ml citronové šťávy a aceta balsamica je 1 polévková lžíce.

Jak připravit pečenou pražmu

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. 
  2. Pražmu očistíme, omyjeme a osušíme. 
  3. Potřeme ho olivovým olejem a dovnitř vložíme pár větviček tymiánu. 
  4. Těsně před pečením nebo grilováním v troubě pražmu osolíme.  
  5. Přendáme ji na pečicí papír a vložíme na cca 25 minut do trouby.

Jak připravit avokádový salát

  1. Avokádo oloupeme, nakrájíme na kostičky a pokapeme ho citronovou šťávou, aby nezhnědlo.  
  2. Přidáme nakrájené ředkvičky, okurku a polníček.  
  3. Ze lžíce olivového oleje, citronové šťávy a balsamica si připravíme dresink, který přidáme do salátu. 
  4. Vše společně promícháme.  
  5. Po upečení vytáhneme pražmu z trouby a podáváme společně se salátem

Jak snadno oloupat avokádo?

Avokádo při přípravě jídla obyčejně nepoužíváme vcelku, ale většinou ho vypeckujeme. Plod obkroužíme ostrým nožem kolem vnitřní pecky. Cítíme přitom, jak nůž naráží na pevnou pecku. Oběma půlkami, které ještě drží na pecce, otočíme, aby se pecka oddělila od dužiny. Pokud jsme avokádo dokonale ořízli kolem pecky, měly by se nám bez většího problému půlky oddělit. Pomocí nože vyjmeme pecku. Po rozříznutí můžeme zakapat dužinu citronem. Tím zpomalíme nežádoucí vzdušnou oxidaci a my tak nepřijdeme o tolik důležité vitamíny a enzymy.

Výborná a zdravá pražma královská

Pražma královská patří mezi mořské ryby, což znamená, že se řadí mezi nejzdravější druhy masa. Je velmi lehce stravitelná a díky tomu se hodí do redukčního i racionálního jídelníčku. V jejím mase jsou obsaženy důležité minerální látky (jód a selen), ale především omega-3 nenasycené mastné kyseliny, což je zdravá forma tuků.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 466 kJ/351 kcal
Bílkoviny25 g
Sacharidy13 g
Tuky21 g
Vláknina6 g

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

5,0
18 hodnocení
Martina Weisserová manažerka produktového oddělení a dietní koučka KetoDiet

Naše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.

Vedle pražmy zkuste i další podobné recepty

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů