Recept na měkké linecké cukroví s krémem
Recept na měkké linecké cukroví s krémem

Bez křehkého lineckého cukroví si štědrovečerní stůl umí představit málokdo z nás. Upečte si ho podle našeho receptu – ve zdravější verzi bez lepku, slepované Nutty krémem. 

Na linecké cukroví potřebujeme

Mandlová mouka100 g
Máslo60 g
Vaječný žloutek1 ks
Proteinový nápoj – příchuť vanilka (35 porcí)27 g
Erythritol60 g
Voda40 ml
Kypřicí prášek do pečiva4 g
Sůl1 g
Citrónová kůra1 g
Keto Nutty – proteinový krém s březovým cukrem20 g

Nechcete vážit?

Z uvedených surovin vytvoříme 4 porce lineckých koleček.

  • 100 g mandlové mouky je přibližně 12 polévkových lžic.
  • 27 g proteinového nápoje je 1 sáček nebo 2 zarovnané odměrky.
  • 60 g moučkového erythritolu je přibližně 5 polévkových lžic.
  • 10 g Nutty krému je zhruba 1 polévková lžíce. 
  • 4 g prášku do pečiva je zhruba 1 čajová lžička.
  • 1 g soli je zhruba špetka (1/3 čajové lžičky).
  • 1 g citrónové kůry je zhruba ½ čajové lžičky.

Jak na linecké cukroví s krémem

  1. Ve větší misce smícháme mandlovou mouku, proteinový nápoj s vanilkovou příchutí a 4 polévkové lžíce moučkového erythritolu.
  2. K suchým surovinám přidáme změklé máslo, žloutek, špetku soli, trochu citrónové kůry a rukama zpracujeme těsto.
  3. Vznikne nám drobivé těsto, do kterého po lžících přidáváme vodu. Vždy lžíci vody do těsta důkladně zapracujeme, než přidáme další lžíci.
  4. Výsledkem je křehké těsto na linecké cukroví, které pomocí pečicího papíru vyválíme na asi 2–3 mm silný plát.
  5. Z těsta vykrajujeme libovolné tvary, které skládáme na pečicí papír.
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C cca 8 minut. Jakmile cukroví zezlátne, vyndáme ho z trouby.
  7. Ještě teplé linecké cukroví na plechu pocukrujeme polévkovou lžící moučkového erythritolu (necháme ho ležet na plechu a cukrujeme pomocí sítka, teplé linecké nepřendáváme, polámalo by se).
  8. Jakmile cukroví vystydne, slepujeme k sobě vždy dva kousky tenkou vrstvou Nutty krému.
  9. Uchováváme v chladu a suchu.

Ořechové mouky – zdravější mlsání

V našem receptu na linecké cukroví jsme běžnou mouku nahradili moukou mandlovou. Při pečení nejrůznějších dezertů však můžete sáhnout i po mouce z vlašských ořechů, kokosové, kešu nebo para ořechové mouce. Ořechová mouka se vyrábí pomletím ořechů. Jde o vysoce výživnou mouku doplňující jiné mouky především při svátečním pečení a přípravě moučníků. Zvýrazní chuť a zvýší nutriční hodnoty pokrmu, obsahuje vysoký podíl bílkovinzdravých tuků. Vedle teplé kuchyně při pečení ji můžete použít i ve studené kuchyni při přípravě nejrůznějších raw receptů.

Jaký je podle vás recept na nejlepší linecké cukroví? Podělte se s námi o něj ve skupině Moje KetoDiet.

🎄 Další tipy jak přežít svátky bez kil navíc najdete v článku Jak nepřibrat na Vánoce.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 419 kJ/ 339 kcal
Bílkoviny11,6 g
Sacharidy21,2 g
Tuky29,9 g
Vláknina3 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,7
6 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.

Vedle lineckého umíme i jiné cukroví

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů