
- snadné
- 4 porce
- 45 min
- od 2. kroku

Bez křehkého lineckého cukroví si štědrovečerní stůl umí představit málokdo z nás. Upečte si ho podle našeho receptu – ve zdravější verzi bez lepku, slepované Nutty krémem.
Na linecké cukroví potřebujeme
Mandlová mouka | 100 g |
Máslo | 60 g |
Vaječný žloutek | 1 ks |
Proteinový nápoj – příchuť vanilka (35 porcí) | 27 g |
Erythritol | 60 g |
Voda | 40 ml |
Kypřicí prášek do pečiva | 4 g |
Sůl | 1 g |
Citrónová kůra | 1 g |
Keto Nutty – proteinový krém s březovým cukrem | 20 g |
Nechcete vážit?
Z uvedených surovin vytvoříme 4 porce lineckých koleček.
- 100 g mandlové mouky je přibližně 12 polévkových lžic.
- 27 g proteinového nápoje je 1 sáček nebo 2 zarovnané odměrky.
- 60 g moučkového erythritolu je přibližně 5 polévkových lžic.
- 10 g Nutty krému je zhruba 1 polévková lžíce.
- 4 g prášku do pečiva je zhruba 1 čajová lžička.
- 1 g soli je zhruba špetka (1/3 čajové lžičky).
- 1 g citrónové kůry je zhruba ½ čajové lžičky.
Jak na linecké cukroví s krémem
- Ve větší misce smícháme mandlovou mouku, proteinový nápoj s vanilkovou příchutí a 4 polévkové lžíce moučkového erythritolu.
- K suchým surovinám přidáme změklé máslo, žloutek, špetku soli, trochu citrónové kůry a rukama zpracujeme těsto.
- Vznikne nám drobivé těsto, do kterého po lžících přidáváme vodu. Vždy lžíci vody do těsta důkladně zapracujeme, než přidáme další lžíci.
- Výsledkem je křehké těsto na linecké cukroví, které pomocí pečicího papíru vyválíme na asi 2–3 mm silný plát.
- Z těsta vykrajujeme libovolné tvary, které skládáme na pečicí papír.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C cca 8 minut. Jakmile cukroví zezlátne, vyndáme ho z trouby.
- Ještě teplé linecké cukroví na plechu pocukrujeme polévkovou lžící moučkového erythritolu (necháme ho ležet na plechu a cukrujeme pomocí sítka, teplé linecké nepřendáváme, polámalo by se).
- Jakmile cukroví vystydne, slepujeme k sobě vždy dva kousky tenkou vrstvou Nutty krému.
- Uchováváme v chladu a suchu.
Ořechové mouky – zdravější mlsání
V našem receptu na linecké cukroví jsme běžnou mouku nahradili moukou mandlovou. Při pečení nejrůznějších dezertů však můžete sáhnout i po mouce z vlašských ořechů, kokosové, kešu nebo para ořechové mouce. Ořechová mouka se vyrábí pomletím ořechů. Jde o vysoce výživnou mouku doplňující jiné mouky především při svátečním pečení a přípravě moučníků. Zvýrazní chuť a zvýší nutriční hodnoty pokrmu, obsahuje vysoký podíl bílkovin a zdravých tuků. Vedle teplé kuchyně při pečení ji můžete použít i ve studené kuchyni při přípravě nejrůznějších raw receptů.
Jaký je podle vás recept na nejlepší linecké cukroví? Podělte se s námi o něj ve skupině Moje KetoDiet.
🎄 Další tipy jak přežít svátky bez kil navíc najdete v článku Jak nepřibrat na Vánoce.

Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci: | 1 419 kJ/ 339 kcal |
Bílkoviny | 11,6 g |
Sacharidy | 21,2 g |
Tuky | 29,9 g |
Vláknina | 3 g |
Použité produkty
Hodnocení od našich spokojených zákazníků
Vhodné jako
Autor
Silvie LabuťováAutorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.
Vedle lineckého umíme i jiné cukroví


Potřebujete poradit?

Protein rovnou do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.