Recept na květákové rizoto
Recept na květákové rizoto

Místo rýže růžičky květáku. Jestli jste příznivci low carb jídelníčku, tohle (ne)rizoto si budete pochvalovat. Je jednou z možností, jak do svého jídelníčku dostat víc zeleniny.

Na květákové rizoto potřebujeme

Proteinová omeleta – příchuť slanina (7 porcí)27 g
Květák200 g
Žampion bílý80 g
Cuketa50 g
Cibulka jarní30 g
Šunka od kosti60 g
Olivový olej15 ml
Sůldle chuti
Pepřdle chuti
Čerstvá petrželkadle chuti
Kurkuma1 g
Parmezán15 g
Máslo10 g
Voda120 ml

Nechcete vážit?

Z uvedených surovin vytvoříme 2 porce květákového rizota.

  • 27 g proteinové omelety = 1 sáček
  • 15 ml olivového oleje = 1,5 polévkové lžíce
  • 1 g kurkumy = ½ čajové lžičky
  • 15 g parmezánu = 2 polévkové lžíce

Jak připravit květákové rizoto

  1. Růžičky syrového květáku nastrouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme v mixeru na „rýži“.
  2. Šunku, cuketu, žampiony a bílou část jarní cibulky nakrájíme na malé kostičky.
  3. V hlubší pánvi rozehřejeme lžičku oleje, na kterém krátce orestujeme květákovou rýži.
  4. Osolíme ji, ochutíme kurkumou, podlijeme asi dvěma lžícemi vody, přiklopíme pokličkou a necháme chvíli dusit (stačí 3–5 min., květák musí být na skus).
  5. Směs na proteinovou omeletu s příchutí slaniny rozmícháme ve 100 ml vody a necháme odstát.
  6. V druhé pánvi si na lžíci oleje opečeme šunku, přidáme k ní na kostičky nakrájenou cibulku, cuketu a krátce orestujeme.
  7. Nakonec přidáme kostičky žampionů, osolíme, opepříme a zalijeme nachystanou směsí na omeletu.
  8. Mícháme, dokud se nám z omelety se zeleninou nevytvoří „míchaná vajíčka“.
  9. Do hotové květákové rýže vmícháme připravenou směs z omelety a zeleniny.
  10. Pánev dáme stranou z plamene, vmícháme máslo, nasekanou petrželovou nať a na kolečka nakrájenou zelenou část jarní cibulky.
  11. Podáváme lehce posypané strouhaným parmezánem.

Využijte i košťálové listy z květáku

Jsou totiž jedlé. Zkuste je někdy oloupat a uvařit ve slané vodě. Následně je zlehka orestujte na másle a uvidíte, jak vynikající a univerzální zeleninou květák je.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 197 kJ/286 kcal
Bílkoviny20,9 g
Sacharidy10,6 g
Tuky16,9 g
Vláknina4,5 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,6
5 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.

Zelenina je součástí dalších našich receptů

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů