
- snadné
- 2 porce
- 30 min
- od 2. kroku

Místo rýže růžičky květáku. Jestli jste příznivci low carb jídelníčku, tohle (ne)rizoto si budete pochvalovat. Je jednou z možností, jak do svého jídelníčku dostat víc zeleniny.
Na květákové rizoto potřebujeme
Proteinová omeleta – příchuť slanina a cibulka | 27 g |
Květák | 200 g |
Žampion bílý | 80 g |
Cuketa | 50 g |
Cibulka jarní | 30 g |
Šunka od kosti | 60 g |
Olivový olej | 15 ml |
Sůl | dle chuti |
Pepř | dle chuti |
Čerstvá petrželka | dle chuti |
Kurkuma | 1 g |
Parmezán | 15 g |
Máslo | 10 g |
Voda | 120 ml |
Nechcete vážit?
Z uvedených surovin vytvoříme 2 porce květákového rizota.
- 27 g proteinové omelety = 1 sáček
- 15 ml olivového oleje = 1,5 polévkové lžíce
- 1 g kurkumy = ½ čajové lžičky
- 15 g parmezánu = 2 polévkové lžíce
Jak připravit květákové rizoto
- Růžičky syrového květáku nastrouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme v mixeru na „rýži“.
- Šunku, cuketu, žampiony a bílou část jarní cibulky nakrájíme na malé kostičky.
- V hlubší pánvi rozehřejeme lžičku oleje, na kterém krátce orestujeme květákovou rýži.
- Osolíme ji, ochutíme kurkumou, podlijeme asi dvěma lžícemi vody, přiklopíme pokličkou a necháme chvíli dusit (stačí 3–5 min., květák musí být na skus).
- Směs na proteinovou omeletu s příchutí slaniny rozmícháme ve 100 ml vody a necháme odstát.
- V druhé pánvi si na lžíci oleje opečeme šunku, přidáme k ní na kostičky nakrájenou cibulku, cuketu a krátce orestujeme.
- Nakonec přidáme kostičky žampionů, osolíme, opepříme a zalijeme nachystanou směsí na omeletu.
- Mícháme, dokud se nám z omelety se zeleninou nevytvoří „míchaná vajíčka“.
- Do hotové květákové rýže vmícháme připravenou směs z omelety a zeleniny.
- Pánev dáme stranou z plamene, vmícháme máslo, nasekanou petrželovou nať a na kolečka nakrájenou zelenou část jarní cibulky.
- Podáváme lehce posypané strouhaným parmezánem.
Využijte i košťálové listy z květáku
Jsou totiž jedlé. Zkuste je někdy oloupat a uvařit ve slané vodě. Následně je zlehka orestujte na másle a uvidíte, jak vynikající a univerzální zeleninou květák je.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci: | 1 172 kJ/ 280 kcal |
Bílkoviny | 21,1 g |
Sacharidy | 9 g |
Tuky | 16,7 g |
Vláknina | 4 g |
Použité produkty
Hodnocení od našich spokojených zákazníků
4,6
5 hodnocení
Vhodné jako
Autor
Silvie LabuťováAutorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.
Zelenina je součástí dalších našich receptů
Online


Potřebujete poradit?

Protein rovnou do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.
Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů