Recept na keto dortík s lesním ovocem
Recept na keto dortík s lesním ovocem

Sladký dortík nemusí být čárou přes vaši snahu zhubnout. Tenhle tvarohový low carb zákusek štíhlým křivkám skvěle rozumí. Ochutnejte.

Na keto dortík potřebujeme

Proteinová panna cotta – příchuť smetana a vanilka (7 porcí)27 g
Mražené ovoce - lesní směs100 g
Tvaroh tučný (vanička)100 g
Jogurt bílý řecký100 g
Máslo20 g
Čekankový sirup10 g
Xylitol (březový cukr)20 g
Voda150 ml
Želatina - plátky1,5 g

Nechcete vážit?

Z uvedených surovin vytvoříme 2 porce keto dortíku.

  • 27 g proteinové panna cotty je 1 sáček.
  • 100 g tučného tvarohu je zhruba 7 polévkových lžic.
  • 100 g řeckého bílého jogurtu (5% obsah tuku) je zhruba 7 polévkových lžic.
  • 10 g čekankového sirupu je přibližně 1 polévková lžíce.
  • 20 g xylitol jsou zhruba 2 zarovnané polévkové lžíce.
  • 1,5 g plátků želatiny je 1,5 ks.

Jak připravit keto dortík

  1. Plátky želatiny ponoříme do 50 ml vody a necháme asi 10 minut nabobtnat.
  2. Tvaroh, jogurt, změklé máslo a čekankový sirup vyšleháme tak, aby se vše spojilo do hladkého krému.
  3. K takto vzniklému krému přisypeme směs na proteinovou panna cottu a důkladně ji do směsi zašleháme.
  4. Hotový krém rozdělíme do dvou misek nebo skleniček a dáme do lednice.
  5. Do menšího hrnce dáme mražené ovoce, přilijeme 100 ml vody, přidáme 2 polévkové lžíce xylitolu a přivedeme k varu.
  6. Jakmile se xylitol rozpustí a odpaří se asi 1/3 vody, dáme hrnec stranou trochu vychladnout.
  7. Do ještě teplého ovocného rozvaru (nesmí být vroucí) přidáme nabobtnalou želatinu (bez vody, ve které se namáčela) a důkladně mícháme, dokud se zcela nerozpustí.
  8. Hotový rozvar se želatinou necháme zchladnout na pokojovou teplotu a polijeme jím přichystaný krém v miskách.
  9. Hotový dezert dáme do lednice vychladit, dokud želatina neztuhne.

TIP na inspiraci! Pochutnejte si na dalším z našich low carb receptů.

Xylitol = sladidlo plné benefitů

Xylitol je sladidlo, které se vyrábí z březového dřeva a má asi o 40 % menší kalorický obsah než běžný cukr. Hladinu krevního cukru tak zvedá jen mírně, což ocení především diabetici, sportovci a lidé, kteří se věnují zdravému životnímu stylu. Xylitol je doporučován mnoha stomatologickými asociacemi na celém světě schválením cukrářských výrobků bez cukru, ve kterých xylitol tvoří nejméně 50 % celkového sladidla. Xylitol je předmětem mnoha odborných studií, předpokládá se totiž, že by mohl mít i další využití v oblasti medicíny.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 297 kJ/310 kcal
Bílkoviny20,2 g
Sacharidy15,7 g
Tuky16,7 g
Vláknina3,7 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

3,8
5 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.

Ochutnejte i další low carb dezerty

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů