Keto frgál s ořechovou náplní

6 hodnocení

Recept na keto frgál s ořechovou náplní
Recept na keto frgál s ořechovou náplní

Recept na keto frgál s ořechovou náplní

Recept na keto frgál s ořechovou náplní

Poctivé těsto, bohatá ořechová náplň, tradiční chuť. Kdo by odolal valašskému frgálu? Ochutnejte ten náš – bez zbytečných cukrů, bez lepku, vhodný i v průběhu hubnutí.

Recept na keto frgál s ořechovou náplní

Suroviny na keto frgál

Na kynuté těsto potřebujeme

Mandlová mouka150 g
Proteinový nápoj – příchuť natural (40 porcí)25 g
Máslo16 g
Inulin7 g
Xanthanová guma0,5 g
Čerstvé droždí13 g
Kravské mléko83 ml
Xylitol (březový cukr)15 g
Sůl2 g
Vaječný žloutek1 ks

Na ořechovou náplň potřebujeme

Vlašské ořechy70 g
Xylitol (březový cukr)25 g
Kravské mléko25 ml
Skořice mletá1 g
Vejce1 ks

Na drobenku potřebujeme

Proteinový nápoj – příchuť natural (40 porcí)13 g
Máslo7 g

Nechcete vážit?

Z uvedených surovin vytvoříme 8 porcí frgálu.

  • 150 g mandlové mouky = cca 15 polévkových lžic
  • 25 g proteinového nápoje na těsto = 2 zarovnané odměrky
  • 15 g xylitolu (březového cukru) na těsto = 1 vrchovatá polévková lžíce
  • 25 g xylitolu (březového cukru) na náplň = 2 zarovnané polévkové lžíce
  • 13 g proteinového nápoje na drobenku = 1 zarovnaná odměrka
  • 1 g mleté skořice = ½ čajové lžičky
  • 2 g soli = 1/3 čajové lžičky (špetka)

Jak připravit těsto na keto frgál

  1. Do větší mísy dáme mandlovou mouku s proteinovým nápojem natural a do směsi vytvoříme důlek.
  2. Do důlku přisypeme inulin s xanthanovou gumou a březovým cukrem, ještě ho mírně prohloubíme.
  3. Rozdrobíme do něj droždí, zalejeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek.
  4. Jakmile kvásek vzejde, přidáme rozpuštěné máslo, sůl a žloutek.
  5. Zpracujeme těsto a necháme ho alespoň 20 minut odpočívat.
  6. Mezitím si předehřejeme troubu na 160–170 °C a připravíme si náplň a drobenku.

Jak připravit ořechovou náplň a drobenku

  1. Vlašské ořechy rozemeleme na mouku. Nevadí, když tam zůstane pár kousků.
  2. Přidáme březový cukr, mléko, skořici a vejce a směs pořádně promícháme. Bude tekutější, ale v troubě krásně „zpevní".
  3. proteinového nápoje natural a másla vytvoříme drobenku. Podle chuti do ní můžeme přidat trochu březového cukru.

Keto frgál krok za krokem podle videoreceptu

Pokračujeme v přípravě frgálu

  1. Nejprve si navlhčíme ruce vodou, aby těsto tolik nelepilo a lépe se s ním pracovalo. 
  2. Vytvoříme z něj bochánek a položíme ho na plech vyložený pečicím papírem.  
  3. Mokrýma rukama z bochánku vytvarujeme placku a následně kruh ve tvaru frgálu. Okraje necháme zvýšené.  
  4. Ořechovou náplň vylejeme na těsto, posypeme drobenkou a okraje frgálu potřeme rozšlehaným vejcem. 
  5. Dáme zhruba na 20 minut péct. Průběžně kontrolujeme. Okraje můžeme testovat špejlí. 
  6. Hotový frgál vyndáme z trouby, necháme úplně vychladnout a podáváme. 

Lepí se vám těsto?

Pokud se vám těsto bude lepit, opatrně přisypávejte mandlovou mouku. 

Kam pro netypické suroviny, které přijdou do frgálu?

Xylitol je sladidlo, které se získává ze dřeva, často především z březové kůry – proto se mu často přezdívá také dřevný cukr anebo březový cukr. Vliv xylitolu na zdraví se projevuje především tím, že sladidlo neškodí zubům a chrání je před zubním kazem. Jeho kalorická hodnota je zhruba o 40 % nižší než u běžného stolního cukru a to i přesto, že mají stejnou sladivost. K dostání je přímo u nás, stačí přihodit do košíku > xylitol.

Xantanová guma zlepšuje kvalitu pečiva. Působí jako emulgátor a přírodní stabilizátor. Je vhodná pro bezlepkové pečení. Seženete ji v obchůdcích se zdravou výživou (např. Naturálek) nebo v drogeriích DM.

Inulin je rozpustná vláknina získaná z kořene čekanky. Jedná se o bílý prášek nasládlé chuti, který se snadno rozpouští. Inulin v nezměněné podobě prochází trávicím systémem až do tlustého střeva. Je dostupný ve všech lékárnách nebo obchůdcích se zdravou výživou.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 074 kJ/257 kcal
Bílkoviny10,4 g
Sacharidy4,5 g
Tuky20,3 g
Vláknina3,4 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,8
6 hodnocení
Autorka keto receptů Pam Peliška

Autorka receptů, které chutnají skvěle i bez zbytečných cukrů. Suroviny i postup přivede k dokonalosti tak, že vařit podle ní zvládne opravdu každý.

Ochutnejte i další low carb dezerty

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů