Grilovaný losos s dýňovým pyré

6 hodnocení

Recept na grilovaného lososa s dýňovým pyré
Recept na grilovaného lososa s dýňovým pyré

Jemná chuť a nenáročná příprava. Losos je na našich stolech jednou z nejoblíbenějších ryb. Připravili jsme ho netradičně s dýňovým pyré. Skvělá kombinace – zkuste ji.

Na grilovaného lososa s dýňovým pyré potřebujeme

Losos100 g
Dýně hokaido80 g
Přepuštěné máslo (ghí)10 g
Bobkový list1 ks
Muškátový oříšek1 g
Sůldle chuti
Pepřdle chuti
Čerstvá petrželkadle chuti
Čerstvý rozmarýn1 ks

Nechcete vážit?

  • 10 g přepuštěného másla (ghí) = 2 čajové lžičky
  • 1 g muškátového oříšku = ½ čajové lžičky (špetka)
  • 1 ks čerstvého rozmarýnu = snítka (cca 10centimetrový kousek)

Jak připravit lososa s dýňovým pyré

  1. Dýni hokaido vydlabeme a nakrájíme na menší kostičky.
  2. Do vroucí osolené vody přidáme bobkový list, vložíme kostky dýně a vaříme cca 5–10 minut.
  3. Filet z lososa osolíme a opepříme.
  4. Jakmile je dýně uvařená, scedíme vodu a dýni vložíme do mixéru.
  5. Přidáme k ní přepuštěné máslo, špetku muškátového oříšku a rozmixujeme do hladka.
  6. Hotové dýňové pyré dle chuti osolíme a opepříme.
  7. Na pánvi opečeme na sucho lososa ze všech stran.
  8. Jakmile losos pustí tuk, vložíme do něj snítku čerstvého rozmarýnu, kterým necháme vypečený tuk provonět. Lososa v pánvi tímto tukem několikrát pomocí lžíce přelijeme.
  9. Na talíř naservírujeme hotové pyré, opečeného lososa a posypeme nasekanou petrželovou natí.

Proč má losos růžovou barvu aneb proč preferovat divokého lososa?

Divoký losos ve svém přirozeném prostředí pojídá korýše a plankton, proto se jeho maso zejména díky astaxanthinu (jednoho z nejsilnějších antioxidantů) postupně zbarví přirozeně do růžova. Ovšem růžová barva běžně dostupného lososího masa z farmy je vytvořena uměle. Faremní losos má bílé maso, protože krevety nejí. „Výrobci” lososů přidávají do krmiva chemicky vyráběné barvivo. Konzumace divokého lososa je tedy pro lidský organismus mnohem příznivější.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 371 kJ/328 kcal
Bílkoviny23,4 g
Sacharidy7,5 g
Tuky22,4 g
Vláknina1,5 g

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,5
6 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.

Další recepty s mořskými plody a dýní

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů