

Recept na cuketové špagety s avokádovým pestem
- snadné
- 1 porce
- 20 min
- od 2. kroku

Cuketa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Avokádo obsahuje spoustu vitamínů, minerálních látek a zdravých tuků. Spojte je a výsledek si zamilujete!

Suroviny na recept
Na cuketové špagety potřebujeme
Cuketa | 200 g |
Avokádo | 40 g |
Česnek | 3 g |
Olivový olej | 10 ml |
Parmezán | 15 g |
Piniové oříšky | 15 g |
Sůl | dle chuti |
Pepř | dle chuti |
Čerstvá bazalka | dle chuti |
Citrónová šťáva | 10 ml |
Na avokádové pesto potřebujeme
Avokádo | 40 g |
Česnek | 3 g |
Sůl | dle chuti |
Pepř | dle chuti |
Čerstvá bazalka | dle chuti |
Citrónová šťáva | 10 ml |
Na ozdobení potřebujeme
Parmezán | 15 g |
Piniové oříšky | 15 g |
Čerstvá bazalka | dle chuti |
Nechcete vážit?
- 40 g avokáda je zhruba ½ malého avokáda.
- 3 g česneku je zhruba 1 menší stroužek.
- 10 ml olivového oleje je zhruba 1 polévková lžíce.
Jak připravit avokádové pesto
- Avokádo podélně kolem pecky nařízneme a rozdělíme na dvě poloviny.;
- Odstraníme pecku a vydlabeme ho lžící ze slupky.
- Přidáme nadrobno nakrájený česnek a zakápneme citronovou šťávou.
- Vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Nakonec přimícháme natrhanou bazalku.
- Pesto osolíme a opepříme.
Jak připravit cuketové špagety
- Cuketu omyjeme a odkrojíme oba konce.
- Za pomoci speciální škrabky na špagety nastrouháme z cukety dlouhé a tenké plátky (včetně slupky).
- Zahřejeme pánev, na kterou kápneme olivový olej.
- Přidáme cuketové špagety, které osolíme a restujeme cca 1–2 minuty.
- Hotové špagety servírujeme s avokádovým pestem.
- Na závěr posypeme piniovými oříšky, parmazánem a ozdobíme bazalkou.
Proč do jídelníčku zařadit cuketu především v létě?
Vzhledem k obsahu vody nás v horkých dnech zavlaží, a nejen to! Cuketa obsahuje nezanedbatelné množství minerálních látek, které v horku ztrácíme pocením. Jedná se zejména o draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo a zinek. Velmi důležité jsou draslík a hořčík. Především draslík se jako jedna z mála minerálních látek podílí na udržování optimální hodnoty krevního tlaku. Nejvhodnější pro kuchyňskou přípravu jsou cukety, které mají 20 až 25 cm, které nemají zralá a tedy tvrdá semínka a celkově jsou křehčí.
V čem je dobré avokádo?
Patří mezi nejvýživnější ovoce, přesto se často používá v kombinaci se zeleninou. Má sice na ovoce vyšší energetickou hodnotu (na 100 g kolem 700 kJ), díky nižšímu podílu vody však také vyšší obsah nutričních látek. Tuky jsou hlavní živinou, kterou avokádo poskytuje. Jde především o zdravé nenasycené mastné kyseliny. Avokádo tak pomáhá snižovat cholesterol. Mimo jiné obsahuje vitamíny skupiny B, C a z minerálů draslík, měď, hořčík a fosfor. Podporuje vznik serotoninu a pozitivně tak působí i na naši psychiku.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci: | 1 471 kJ/352 kcal |
Bílkoviny | 12,8 g |
Sacharidy | 13,4 g |
Tuky | 26,5 g |
Vláknina | 5 g |
Hodnocení od našich spokojených zákazníků
Vhodné jako
Autor
Martina WeisserováNaše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.
V hlavní roli cuketa a další zelenina


Potřebujete poradit?

Protein rovnou do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.