Recept na zdravé cuketové placky
Recept na zdravé cuketové placky

Jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Výborné placičky můžete kromě cukety připravit i z jiných druhů zeleniny. Dokonce i té, co má své nejlepší časy za sebou. Pusťte se do toho.

Na cuketové placky potřebujeme

Cuketa100 g
Vejce1 ks
Mandlová mouka10 g
Proteinová omeleta – příchuť slanina27 g
Kypřicí prášek do pečiva3 g
Sůldle chuti
Pepřdle chuti
Česnek3 g
Olivový olej10 ml
Čerstvá bazalkadle chuti
Zakysaná smetana10 g
Cherry rajče10 g

Nechcete vážit?

  • 3 g prášku do pečiva je asi ½ čajové lžičky. 
  • 3 g česneku je zhruba 1 menší stroužek. 
  • 10 ml olivového oleje je 1 polévková lžíce. 
  • 10 g zakysané smetany jsou zhruba 2 polévková lžíce.

Jak připravit cuketové placky

  1. Na hrubém struhadle nastrouháme cuketu včetně slupky, osolíme, opepříme a necháme odležet. Po chvíli vymačkáme přebytečnou vodu.  
  2. Oddělíme si žloutek a bílek. Ke žloutku přidáme sůl, pepř a česnek.  
  3. Nastrouhanou cuketu zaprášíme mandlovou moukou a přidáme 1 sáček proteinové omelety s příchutí slaniny.  
  4. Přimícháme kypřicí prášek.  
  5. Připravený žloutek s česnekem poté přidáme k cuketové směsi.   
  6. Z bílku vyšleháme tuhý sníh, který opatrně přimícháváme do směsi, až vznikne kompaktní těsto.  
  7. Lívanečník rozehřejeme a potřeme olivovým olejem. 
  8. Cuketové placičky smažíme dozlatova na olivovém oleji z obou stran.  
  9. Podáváme s čerstvými bylinkami, lžící zakysané smetany a ozdobíme cherry rajčátky.

Zeleninové placky aneb jde to i bez cukety

Zeleninové placky se dají připravit na mnoho způsobů. Zároveň tím efektivně využijeme přebytky zeleniny. Takové nevšední zeleninové karbanátky jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných látek, a navíc se dají jíst i studené, takže skvěle zazáří jak na obědovém talíři, tak na výletě v krabičce.   

S druhy zeleniny se dá experimentovat a každý si tak může najít oblíbené kombinace dle své chuti. Pro přípravu placek vždy volíme raději tvrdší zeleninu. Místo cukety, kterou uvádíme v receptu, můžeme do základního těsta použít například květák, dýni, celer, petržel nebo brokolici.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 582 kJ/378 kcal
Bílkoviny27,8 g
Sacharidy11,7 g
Tuky24,2 g
Vláknina3,6 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,9
18 hodnocení
Martina Weisserová manažerka produktového oddělení a dietní koučka KetoDiet

Naše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.

Další nejen cuketové recepty

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů