
- snadné
- 3 porce
- 45 min
- od 2. kroku

Lasagne chutnají báječně! A nemusí být nutně z plátů těstovin přelitých bešamelem. Zkuste naši variaci s cuketou. Zasytí vás, jsou bez lepku a jejich příprava je opravdu snadná.
Na cuketové lasagne potřebujeme
Proteinová omeleta – příchuť slanina a cibulka | 27 g |
Cuketa | 300 g |
Loupaná rajčata | 100 g |
Mleté hovězí maso | 120 g |
Olivový olej | 20 ml |
Česnek | 3 g |
Parmezán | 20 g |
Cibule červená | 30 g |
Čerstvá bazalka | 6 lístků |
Sůl | dle chuti |
Pepř | dle chuti |
Paprika mletá sladká | 1 g |
Smetana na vaření | 120 ml |
Nechcete vážit?
Z uvedených surovin připravíme 3 porce cuketových lasagní.
- 27 g proteinové omelety = 1 sáček
- 20 ml olivového oleje = 2 polévkové lžíce
- 3 g česneku = 1 střední stroužek
- 20 g strouhaného parmezánu = cca 3 polévkové lžíce
- 1 g mleté sladké papriky = 1/3 čajové lžičky
Jak připravit cuketové lasagne
- Škrabkou na brambory si naloupeme z cukety lasagne, které lehce osolíme (cuketa pustí vodu).
- Na lžíci olivového oleje orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, ke které přidáme mleté maso a opečeme ho.
- Jakmile je maso opečené, přidáme prolisovaný česnek a promícháme.
- Směs dochutíme troškou mleté červené papriky, nasekanou bazalkou, solí a pepřem.
- Na závěr vložíme loupaná rajčata a ještě krátce prohřejeme.
- Směs na proteinovou omeletu důkladně rozmícháme ve smetaně a necháme minutu odstát.
- Zapékací misku vymažeme lžící oleje a na dno vyskládáme lasagne z cukety.
- Na vrstvu lasagní dáme trochu masové směsi a přelijeme asi 1/3 smetanové směsi, která nám nahradí bešamel.
- Takto střídáme vrstvy. Střídání zakončíme vrstvou lasagní, kterou polijeme zbytkem smetanové směsi.
- Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C zhruba 30 minut.
- Lasagne vyndáme z trouby, posypeme strouhaným sýrem a vrátíme ještě na cca 5 minut zpět do trouby zapéct.
Po jaké cuketě sáhnout?
Pro kuchyňskou přípravu jsou nejvhodnější ty o velikosti 20 až 25 cm. Takové cukety nemají zralá (tvrdá) semínka a celkově jsou křehčí.

Cuketa – zelený zázrak
Vzhledem k obsahu vody vás cuketa v horkých dnech zavlaží, a nejen to!
Obsahuje nezanedbatelné množství minerálních látek, které v horku ztrácíme pocením. Jedná se zejména o draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo a zinek. Velmi důležité jsou draslík a hořčík. Především draslík se jako jedna z mála minerálních látek podílí na udržování optimální hodnoty krevního tlaku.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci: | 1 221 kJ/ 292 kcal |
Bílkoviny | 18 g |
Sacharidy | 7,9 g |
Tuky | 20,6 g |
Vláknina | 1,6 g |
Použité produkty
Hodnocení od našich spokojených zákazníků
Vhodné jako
Autor
Silvie LabuťováAutorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.
Co takhle další dietní recepty se zeleninou?


Potřebujete poradit?

Protein rovnou do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.