Cizrnová pomazánka s proteinovým chlebem s vlašskými ořechy

4 hodnocení

Recept na cizrnovou pomazánku s proteinovým chlebem
Recept na cizrnovou pomazánku s proteinovým chlebem

S cizrnou ve zdravém jídelníčku nešlápnete vedle. Je zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Připravili jsme z ní jemnou cizrnovou pomazánku. Zkuste to i vy. 

Na cizrnovou pomazánku potřebujeme

Proteinový chléb – s vlašskými ořechy (7 porcí)140 porce
Cizrna40 g
Hořčice10 g
Olivový olej5 ml
Česnek3 g
Jogurt bílý řecký20 g
Vejce1 ks
Sůldle chuti
Pepřdle chuti

Bude se vám hodit

Z uvedených surovin vytvoříme 2 porce cizrnové pomazánky.  
Při přípravě receptu použijte vařenou cizrnu ve slaném nálevu. 

  • 140 g proteinového chleba = 2 samostatně balené porce (6 plátků) 
  • 5 ml olivového oleje = 1 čajová lžička 
  • 3 g česneku = 1 menší stroužek 
  • 20 g bílého řeckého jogurtu řecký (do 5 % obsahu tuku) = 4 čajové lžičky 
  • 40 g cizrny = 4 polévkové lžíce 
  • 1 g mleté sladké papriky = špetka 
  • 1 g kurkumy = špetka 

Jak připravit cizrnovou pomazánku

  1. Cizrnu propláchneme vodou a necháme okapat. 

  2. K okapané cizrně přidáme jogurt, hořčici, olivový olej, prolisovaný česnek, špetku kurkumy a mleté červené papriky. 

  3. Vše společně rozmixujeme na hladkou pomazánku.  

  4. Dochutíme solí a pepřem. 

  5. Cizrnovou pomazánku podáváme na proteinovém chlebu s vlašskými ořechy a navrch obložíme na plátky nakrájeným vařeným vajíčkem. 

  6. Dle chuti posypeme petrželovou natí. 

Jakou cizrnu zvolit?

Při přípravě zeleninové cizrny sáhněte po cizrně sterilované, která je již předvařená. Je krásně měkká a lze ji hned použít. Pokud zvolíte suchou cizrnu, musíte jí nejprve namočit do vody, nechat 24 hodin odstát a poté ještě 1–2 hodiny vařit do měkka. Pro úsporu času je tak předvařená cizrna k nezaplacení. 

Makroživiny a energetická hodnota

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 344 kJ/322 kcal 
Bílkoviny20,3 g
Sacharidy16,6 g
Tuky17 g
Vláknina13,7 g

Máte rádi pálivé?

Pak nahraďte klasickou hořčici dijónskou. Místo sladké papriky použijte pálivou nebo chilli vločky. Místo petrželky klidně sypejte čerstvou pažitkou. Máte radi štipľavé?

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,5
4 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.

Zkuste i další pestré (nejen) pomazánky

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů