
- velmi snadné
- 2 porce
- 30 min
- od 2. kroku

S cizrnou ve zdravém jídelníčku nešlápnete vedle. Je zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Připravili jsme z ní jemnou cizrnovou pomazánku. Zkuste to i vy.
Na cizrnovou pomazánku potřebujeme
Proteinový chléb – s vlašskými ořechy (7 porcí) | 140 porce |
Cizrna | 40 g |
Hořčice | 10 g |
Olivový olej | 5 ml |
Česnek | 3 g |
Jogurt bílý řecký | 20 g |
Vejce | 1 ks |
Sůl | dle chuti |
Pepř | dle chuti |
Bude se vám hodit
Z uvedených surovin vytvoříme 2 porce cizrnové pomazánky.
Při přípravě receptu použijte vařenou cizrnu ve slaném nálevu.
- 140 g proteinového chleba = 2 samostatně balené porce (6 plátků)
- 5 ml olivového oleje = 1 čajová lžička
- 3 g česneku = 1 menší stroužek
- 20 g bílého řeckého jogurtu řecký (do 5 % obsahu tuku) = 4 čajové lžičky
- 40 g cizrny = 4 polévkové lžíce
- 1 g mleté sladké papriky = špetka
- 1 g kurkumy = špetka
Jak připravit cizrnovou pomazánku
Cizrnu propláchneme vodou a necháme okapat.
K okapané cizrně přidáme jogurt, hořčici, olivový olej, prolisovaný česnek, špetku kurkumy a mleté červené papriky.
Vše společně rozmixujeme na hladkou pomazánku.
Dochutíme solí a pepřem.
Cizrnovou pomazánku podáváme na proteinovém chlebu s vlašskými ořechy a navrch obložíme na plátky nakrájeným vařeným vajíčkem.
Dle chuti posypeme petrželovou natí.
Jakou cizrnu zvolit?
Při přípravě zeleninové cizrny sáhněte po cizrně sterilované, která je již předvařená. Je krásně měkká a lze ji hned použít. Pokud zvolíte suchou cizrnu, musíte jí nejprve namočit do vody, nechat 24 hodin odstát a poté ještě 1–2 hodiny vařit do měkka. Pro úsporu času je tak předvařená cizrna k nezaplacení.

Makroživiny a energetická hodnota | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci: | 1 344 kJ/322 kcal |
Bílkoviny | 20,3 g |
Sacharidy | 16,6 g |
Tuky | 17 g |
Vláknina | 13,7 g |
Máte rádi pálivé?
Pak nahraďte klasickou hořčici dijónskou. Místo sladké papriky použijte pálivou nebo chilli vločky. Místo petrželky klidně sypejte čerstvou pažitkou. Máte radi štipľavé?

Použité produkty
Hodnocení od našich spokojených zákazníků
Vhodné jako
Autor
Silvie LabuťováAutorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.
Zkuste i další pestré (nejen) pomazánky


Potřebujete poradit?

Protein rovnou do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.