Červená čočka s kuřecím masem a rajčaty

4 hodnocení

Rychlý recept na červenou čočku s kuřecím masem a rajčaty
Rychlý recept na červenou čočku s kuřecím masem a rajčaty

Kdy jste měli naposledy čočku? Luštěniny v jídelníčku často chybí. A to je škoda. Červená čočka obsahuje spoustu bílkovin, vitamínů i minerálů, a pozor, nenadýmá. Zkuste ji třeba s kuřecím a rajčaty.

Na červenou čočku s kuřecím a rajčaty potřebujeme

Červená čočka40 g
Kuřecí prsa100 g
Cherry rajče100 g
Paprika zelená30 g
Česnek3 g
Rajčatový protlak20 g
Cibule bílá20 g
Olivový olej10 ml
Čerstvá petrželkadle chuti
Sůldle chuti
Pepřdle chuti
Drcený kmín1 g
Kari2 g

Nechcete vážit?

Nemáte po ruce kuchyňskou váhu? Nevadí. S našimi tipy ji nebudete potřebovat, a ještě ušetříte cenné minuty, protože:

  • 40 g červené čočky = 4 polévkové lžíce,
  • 3 g česneku = 1 menší stroužek,
  • 20 g rajčatového protlaku = 1 polévková lžíce,
  • 10 ml olivového oleje = 1 polévková lžíce,
  • 1 g drceného kmínu = ½ čajové lžičky (špetka),
  • 2 g kari = 1 čajová lžička.

Jak na červenou čočku s kuřecím a rajčaty

  1. Červenou čočku propláchneme v teplé vodě a dáme vařit do vroucí osolené vody. Vaříme asi 5 min, dokud nezměkne, scedíme. 
  2. Na lžíci olivového oleje zprudka opečeme na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso, které na pánvi osolíme a opepříme. Jakmile je maso opečené, z pánve ho vyjmeme. 
  3. Do výpeku z masa přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.  
  4. Přihodíme na malé kostičky nakrájenou bílou papriku. Orestujeme.  
  5. Přidáme prolisovaný česnek, lžíci rajčatového protlaku a na kostičky nakrájená rajčata
  6. Do směsi vrátíme zpět opečené maso. Přidáme uvařenou čočku.  
  7. Dochutíme mletým římským kmínem, kari kořením, solí a pepřem.  
  8. Na závěr přidáme nasekanou petrželovou nať.

Ještě líp chutná se salátem

Rozveselte si talíř a potěšte zažívání. Při podávání můžete červenou čočku s kuřecím masem a rajčaty doplnit o libovolný salát. Zkuste polníček, rukolu, ledový salát nebo hlávkový salát.

Proč se vyplatí zařadit červenou čočku do jídelníčku?

Červená čočka je velmi oblíbená dietní potravina. Obsahuje velké množství bílkovin, vitamínů (B6) a minerálních látek (železo, selen, fosfor, zinek a mangan). A protože má schopnost rovnoměrného uvolňování glukózy do krve, je vhodná i pro diabetiky.

Skvěle zasytí díky vysokému podílu vlákniny a zároveň působí preventivně proti zácpě. Její největší předností oproti jiným druhům čočky je to, že je již zbavená slupky a nenadýmá, Proto ji bez obav můžou do jídelníčku zařadit i kojící maminky.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 558 kJ/ 373 kcal
Bílkoviny36,2 g
Sacharidy24,8 g
Tuky11,4 g
Vláknina12,4 g

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,5
4 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.

Další recepty plné luštěnin a zeleniny

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů