Celozrnný kuskus se zeleninou

16 hodnocení

Recept na celozrnný kuskus se zeleninou
Recept na celozrnný kuskus se zeleninou

Příprava kuskusu je extra jednoduchá. Celozrnný kuskus obsahuje více vlákniny než jeho klasická verze. Připravte si ho s pestrou zeleninou a pořádnou porcí bílkovin.

Na kuskus se zeleninou potřebujeme

Proteinová omeleta – příchuť slanina (7 porcí)27 g
Brokolice20 g
Cuketa20 g
Cherry rajče30 g
Cibulka jarní10 g
Kuskus celozrnný25 g
Olivový olej15 ml
Voda30 ml
Sůldle chuti
Pepřdle chuti
Čerstvá petrželkadle chuti
Kari2 g

Nechcete vážit?

  • 27 g proteinové omelety je 1 kus (sáček).
  • 15 ml olivového oleje je zhruba 1,5 polévkové lžíce.
  • 2 g kari je asi 1/3 čajové lžičky.

Jak připravit celozrnný kuskus se zeleninou

  1. Kuskus zalijeme dle návodu vroucí vodou a necháme nasáknout. 
  2. Všechnu zeleninu nakrájíme na drobné kostičky
  3. Směs na proteinovou omeletu smícháme s vodou a necháme chvíli odstát. 
  4. Na lžíci olivového oleje (10 ml) zpěníme nejprve cibulku, pak přidáme brokolici, krátce orestujeme, přidáme cuketu, osolíme, opepříme a případně trochu podlijeme vodou. 
  5. Jakmile se voda odpaří, přidáme ke směsi rajčata, opět trochu podlijeme vodou, okořeníme kari a přidáme uvařený kuskus
  6. Na menší pánvičce rozehřejeme zbytek oleje, nalijeme na něj rozmíchanou směs na omeletu a za občasného míchání usmažíme „míchaná vajíčka“. 
  7. Usmaženou omeletovou směs přimícháme ke kuskusu se zeleninou, přidáme nasekanou petrželovou nať a případně dle chuti ještě osolíme a opepříme.

Proč zařadit do svého jídelníčku celozrnný kuskus?

Kuskus, zejména ten celozrnný, je zdrojem vitamínů skupiny B (především B1, B2 a B6) a minerálních látek, jako jsou fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek. Klasický kuskus, který není celozrnný, obsahuje těchto látek méně a i množství vlákniny je nižší, proto je vhodné ho doplnit dostatečným množstvím zeleniny.

Celozrnný kuskus, jehož obsah vlákniny je zhruba trojnásobný oproti klasickému, má ještě jednu velkou výhodu – díky své konzistenci skvěle zamaskuje „celozrnnou“ chuť a hrudkovitost, která někoho odrazuje od konzumace jiných celozrnných výrobků. Ani zarytý odpůrce zdravé výživy nemusí vůbec poznat, že je mu podána celozrnná obilovina.

Při přípravě kuskusu je dobré přidat lžíci kvalitního oleje – třeba panenského olivového, dýňového nebo lněného. Právě proto, že se kuskus nemusí vařit, můžete použít i oleje, které jinak nevydrží vysoké teploty.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 455 kJ/348 kcal
Bílkoviny21,7 g
Sacharidy25,1 g
Tuky16,8 g
Vláknina5,6 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,9
16 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.

Další dietní recepty se zeleninou

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů