- snadné
- 1 porce
- 45 min
- od 2. kroku

Poctivé hovězí maso, čerstvé bylinky, lehké květákové pyré. Dokonalá kombinace. Už samá příprava voňavého burgeru vás skvěle naladí. A co teprve ta chuť!
Suroviny na recept
Na hovězí burger potřebujeme
Česnek | 5 g |
Cibulka jarní | 30 g |
Sušený koriandr | dle chuti |
Mleté hovězí maso | 100 g |
Olivový olej | 10 |
Pepř | dle chuti |
Sůl | dle chuti |
Vejce | 1 ks |
Zázvor čerstvý | 5 g |
Na květákové pyré potřebujeme
Květák | 100 g |
Čerstvá pažitka | dle chuti |
Pepř | dle chuti |
Sůl | dle chuti |
Nechcete vážit?
- 5 g česneku jsou zhruba 2 malé stroužky.
- 5 g čerstvého zázvoru je půl čajové lžičky.
Jak připravit hovězí burger
- Mleté maso dobře promícháme s vejcem a nasekaným koriandrem.
- Přidáme prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou jarní cibulku.
- Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno a přidáme ke směsi.
- Podle chuti osolíme a opepříme.
- Tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečicím papíře.
Jak připravit květákové pyré
- Květák umyjeme a necháme okapat.
- Nakrájíme ho na růžičky, uvaříme do měkka a následně rozmixujeme.
- Osolíme, opepříme.
- Ozdobíme nasekanou pažitkou, kterou vmícháme přímo do pyré nebo jí porci posypeme.
Jak správně vařit květák
Při vaření květáku může vznikat nepříjemný zápach. Předejdeme mu tím, že ho budeme vařit v nezakrytém hrnci. Nebudou se v něm tak hromadit nepříjemné sirné látky.

Proč jsme připravili pyré zrovna z květáku?
Květák obsahuje betakaroten, významné množství vitamínu C, dále vitamíny B a E, vápník, mangan a hořčík. Má v sobě také malé množství sacharidů a minimální množství kalorií, takže je skvělým společníkem pro jakoukoliv dietu.
Posiluje také imunitní systém. Pomáhá při nemocech močového měchýře a tlustého střeva. Je vhodný při ledvinových potížích.
V čem je skvělý koriandr?
Jedná se o výborného pomocníka při žaludečních obtížích. Velkou měrou totiž podporuje tvorbu žaludečních šťáv, a tím pádem má dopad na naše trávení.
Jeho konzumace pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, protože obsahuje velké množství antioxidantů.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci: | 1 826 kJ/437 kcal |
Bílkoviny | 27 g |
Sacharidy | 8 g |
Tuky | 33 g |
Vláknina | 3 g |
Hodnocení od našich spokojených zákazníků
Vhodné jako
Autor
Martina WeisserováNaše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.
Květák se hodí nejen k burgeru. Zkuste také:


Potřebujete poradit?

Protein rovnou do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.