Střevní mikrobiom – klíčový hráč ve zdraví i v nemoci
V našich střevech to žije. Biliony bakterií a stovky druhů organismů zásadně ovlivňují, jak se cítíme. Střevní mikrobiom reaguje na trávení naší potravy a ovlivňuje imunitní systém, náladu, a dokonce i mozek. Co o něm víte?

Co je střevní mikrobiom?
Naše střeva obývá komplexní systém mikroorganismů. Spolupracují, aby udržely rovnováhu a zajistily správné fungování našeho těla. Dříve jsme tuhle populaci nazývali střevní mikroflórou. Dnes dáváme přednost pojmu mikrobiom.
„Mikrobiom je taková naše zoologická zahrada. Její největší část sídlí ve střevech, ale u každého z nás také na kůži, v ústech, u žen v pochvě apod. Skládá se z:
- bakterií,
- kvasinek,
- virů,
- mikroskopických hub,
- roztočů,
- a dalších málo prozkoumaných mikroorganismů.
Říká se mu také ‚druhý mozek‘. Ve střevech je totiž hned po mozku největší koncentrace nervových zakončení,” vysvětluje odborník na výživu Jiří Skála.
Každý z nás má unikátní složení mikrobiomu, neexistují dva totožné.
Co ovlivňuje kvalitu mikrobiomu?
Zdravý mikrobiom obsahuje převážně prospěšné bakterie. Jeho kvalitu pozitivně i negativně ovlivňuje my sami, a to celou řada faktorů.
Pozitivní vlivy na náš mikrobiom mají:
- správná skladba stravy,
- pravidelný a kvalitní spánek,
- dostatek pohybu.
Negativně na náš mikrobiom působí:
- nadužívání antibiotik,
- kouření a alkohol,
- důraz na přehnanou hygienu.

Jak zlepšit stav střevního mikrobiomu?
Populace ve střevech je živý a proměnlivý organismus. Jeho rovnováhu můžeme nepříznivými vlivy narušit. Zdravým životním stylem také můžeme dělat vše pro jeho nejlepší možný výkon.
Výživový poradce doporučuje do stravy zařadit dostatek čerstvé sezónní zeleniny a ovoce s vysokým obsahem vlákniny, respektive prebiotik, které jsou obsaženy zejména v:
- mrkvi,
- rajčatech,
- cibuli,
- česneku,
- ředkvích,
- chřestu,
- pórku.
Nejvýznamnějším přírodním prebiotikem je inulin, který máme v hojném množství zastoupený například v našem čekankovém sirupu.
Pozitivní vliv má také konzumace probiotik ve fermentovaných potravinách, jako jsou např.:
- bílý plnotučný jogurt i skyr,
- kefír a acidofilní mléko,
- fermentovaná zelenina (kysané zelí, kvašené okurky, pickles i salát kimchi),
- kombucha.
Důležitá je především pestrost výživy. Střevní mikroflóru příznivě ovlivňuje i kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa (kvůli vysokému obsahu polyfenolů), káva, čaj a také červené víno a koření kari,” doplňuje výčet potravin Jiří Skála.
Nežijte ve sterilitě. Trochu špíny neuškodí
Čím větší rozmanitost a celkovou velikost mikrobiomu si během života vypěstujeme, tím pozitivněji to ovlivní naše zdraví. Strčí si vaše dítě občas do pusy ruce od hlíny nebo neomytý dudlík ze země? Berte to tak, že právě rozšiřuje svůj mikrobiom.
Bakterie si vyměňujeme: kontaktem se zvířaty, pobytem venku, prací na zahradě nebo potřesením rukou. Ne nadarmo se říká: Chceš-li mít zdravé dítě, pořiď si psa.

Vliv mikrobiomu na imunitu je zřejmý
Střevní mikrobiom je v úzkém kontaktu se střevní stěnou, a tím pádem i s imunitním systémem. V průběhu života se tyto celky vzájemně ovlivňují. Je-li mikrobiom v rovnováze, slouží jako přirozená obrana proti škodlivým virům.
Věděli jste, že...?
- Vývoj našeho mikrobiomu začíná už před narozením, kdy se plod potkává např. s vaginální flórou.
- Podstatným faktorem je i způsob porodu. Při porodu císařským řezem je přirozené osidlování střeva dítěte prospěšnými bakteriemi mnohem nižší. Děti, které přišly na svět císařským řezem, mají například vyšší riziko vzniku alergií.
- Vliv na skladbu mikrobiomu má i fakt, zda jsme byli kojení mateřským mlékem. „Díky němu pronikají do organismu dítěte okamžitě prospěšné laktobacily a bifidobakterie, které zabraňují osídlení střeva mnoha patogenům,” zmiňuje výživový poradce.
Může být špatná střevní mikroflóra příčinou nadváhy?
Jiří Skála hovoří o dokonalém propojení a poměru různých skupin bakterií. Konkrétně: „Pokud například dojde ke zvýšení poměru bakterií ze skupiny Firmicutes na úkor bakterií ze skupiny Bacteroidetes, zvýší se sklon k obezitě.”
Obezita podle mikrobiomu?
Až s 80 % jistotou dnes poznáme obézního člověka jen podle složení střevních bakterií. Z tohoto a dalších podobných zjištění plyne, že složení mikrobiomu bezesporu ovlivňuje i to, kolik na sobě nosíme tuku.
Časté otázky o střevní mikroflóře
Co je střevní mikrobiom?
Naše střevo obývá skupina mikroorganismů, které zásadně ovlivňují naše zdraví. Mikrobiom bývá označován jako náš druhý mozek. U každého je specifický. Jeho rovnováha je klíčem ke správnému fungování těla.
Jaká strava je pro mikrobiom vhodná?
Doporučujeme ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, luštěniny, fermentované mléčné výrobky a kvašenou zeleninu.
Střevní mikrobiom a obezita – souvisí spolu?
Ano, dokonce velmi úzce. Nesprávným poměrem bakterií ve střevech můžeme výrazně zvýšit sklon k nadváze či obezitě. Obézního člověka také většinou poznáme podle složení střevních bakterií.
Jak podpořit fungování mikrobiomu?
Je to živý organismus, který se mění v řádech dní, týdnů až měsíců. O jeho kvalitu se můžeme starat každý den. Tím, co jíme, jak jsme fyzicky aktivní, jaká je kvalita našeho spánku, jak se dokážeme vyhnout stresu, zda trávíme čas v přírodě atd.
Co mikrobiomu škodí?
Ideálně vyřaďte nebo alespoň omezte: jednoduchý cukr, transmastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, stres, antibiotika, hnojiva, herbicidy, pesticidy, alkohol a příliš velký důraz na hygienu.
Foto: Depositphotos, Unsplash
Tenhle článek stojí za sdílení!

Bažíte po dalších tématech?
Autor
Jiří SkálaVýživový poradce a kondiční trenér v jedné osobě. Zodpovědně rozšiřuje náš sortiment o nové produkty a píše články z oblasti zdravého životního stylu.
Autor
Tereza BřízováJako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.
Další článek:

