Skryté cukry vol. 2: Jak se jim vyhnout?

6. 2. 2018Tento článek vám zabere 7 min čteníNikola Nevečeřalová

Teď už bezpečně víte, že při příštím nákupu potravin skryté cukry na etiketách poznáte. A když už je odhalíte, budete si také vědět rady s tím, jak se jim ve svém jídelníčku vyhnout? V tomto článku pro vás máme hned 3 užitečné tipy, jak na to. Navíc vám prozradíme, čím sladit, když chcete žít zdravěji.

 

Zelenina na jedné straně, potraviny, obsahující skryté cukry na druhé straně.

3 tipy, díky kterým se skrytým cukrům vyhnete

Aby se váš jídelníček stal opravdu zdravým a vyváženým, je potřeba si uvědomit, které potraviny jsou pro vaše tělo prospěšné a které naopak. A pokud jste právě dokončili jeden z dietních plánů KetoDiet, možná si také nejste úplně jisti, co do svého nového stravování zařadit. Asi nemusíme říkat, že potraviny, které obsahují skryté cukry, rozhodně patří do druhé skupiny. Ale jak je ze své stravy jednou provždy vyškrtnout a netrpět pocitem, že se o něco ochuzujeme?

Zařaďte do svého jídelníčku kvalitní suroviny

Vybírejte si potraviny, které vašemu tělu dodají dostatek vitamínů, minerálů a vlákniny. Kromě zeleniny a ovoce si do svého nákupního seznamu připište:

  • Libové maso

Snažte se ve svém jídelníčku prostřídat drůbeží, vepřové, hovězí i králičí maso. Maso totiž obsahuje velké množství bílkovin i vitamíny A, E a skupiny B. Z minerálů v něm najdete vápník, hořčík, železo, ale i sloučeninu dusíku – kreatin, díky kterému budete mít silnější nejen svaly, ale také nehty a vlasy.

  • Vejce

Vajíčka jsou zdrojem kvalitních bílkovin, sodíku, selenu, vitamínu B2 a B12. Žloutek se často z dietního jídelníčku vynechává kvůli obsahu cholesterolu, ale právě díky žloutku do svého těla dostanete vitamíny A, D, E, K, ale také vápník a železo.

  • Ryby

Mořské i sladkovodní ryby vám kromě bílkovin, dodají také jód a kvalitní tuk. Tučné ryby (losos, tuňák, pstruh) jsou zdravější, protože právě díky tuku jsou bohaté na vitamín D a omega 3 mastné kyseliny. Když si dopřejete rybu alespoň jednou týdně, sníží se u vás riziko onemocnění srdce, cév i mozkové příhody.

  • Kvalitní mléčné výrobky

Bílý jogurt, tvaroh, skyr, kysané mléčné výrobky i sýry ze syrovátky. V obchodě si vybírejte právě tyto mléčné výrobky, protože jimi podpoříte své trávení i imunitu (správnou funkci střevní mikroflóry).

  • Luštěniny

Fazole, čočka, hrách, sója a cizrna jsou plné bílkovin i sacharidů. Obsahují vlákninu, železo, draslík, vápník a vitamíny skupiny B. Pomůžou vám udržovat správnou hladinu cukru a vody v těle, a co jste možná nevěděli – působí jako mužské přírodní afrodiziakum (tedy když vás zrovna příliš nenadmou). A abyste nadmutí nebyli, luštěniny před vařením vždy namáčejte (klidně na celý den nebo noc). Je totiž třeba, aby se vyplavily oligosacharidy, které nadýmání způsobují. Vařit je pak můžete (v nové neosolené vodě) spolu s bylinkami – majoránkou, tymiánem, bobkovým listem či fenyklem, které vám je pomůžou strávit a navíc je ochutí. Jako přílohu volte rýži, těstoviny nebo zeleninu. Luštěniny samy o sobě obsahují dostatek bílkovin, takže není potřeba k nim přidávat maso nebo vajíčko, jak jste možná zvyklí.

  • Celozrnné pečivo

Zdravé celozrnné pečivo, které je min. z 80 % z celozrnné mouky, je prospěšné tím, že vašemu tělu dodá vlákninu, vitamíny skupiny B, minerální látky hořčík, fosfor, draslík a obsahuje méně lepku. Při nákupu si dejte pozor na jeho název. Cereální ani vícezrnné nemusí znamenat celozrnné. Obecně tmavé pečivo není vždy zdraví prospěšné – může být totiž pouze obarvené melasou nebo karamelem, a proto pak obsahuje navíc právě i skryté cukry. Navíc u celozrnného pečiva je potřeba si hlídat, kolik ho sníte. Protože pečivo, i když je celozrnné, je primárně zdrojem sacharidů a jeho konzumace ve velkém množství nepomáhá k hubnutí ani k udržení stabilní hmotnosti.

  • Zdravé tuky

Kvalitní oleje (kokosový, olivový, lněný, sezamový, apod.), ořechy (lískové, mandle, kešu, pekanové, makadamové, vlašské), semínka (dýňová, slunečnicová, lněná), ryby i avokádo jsou zdrojem zdravých tuků. Chrání vaše srdce i ostatní orgány a právě díky nim naplno využijete vitamíny A, D, E, K, které se rozpouští pouze v tucích.

Skoncujte s domácími zásobami

Přidáváte občas do košíku nezdravá lákadla, která komentujete slovy:“co kdyby přišla návštěva”? Zkuste s tím přestat. Protože jakmile budete mít chipsy, tyčinky nebo sušenky po ruce, vaše myšlenky k nim při večerním sledování televize pravděpodobně zabloudí. Uvidíte, že když je doma mít nebudete, ani si na ně nevzpomenete. A kdyby vás náhodou “mlsná” přemohla, zobněte si pár oříšků nebo sáhněte po sušeném mase či proteinových chipsech.

Vyspěte se “do růžova”

Slýcháte to ze všech stran, ale kvalitní spánek je opravdu pro fyzickou, ale hlavně psychickou pohodu velmi důležitý. Zkuste si najít svou pravidelnou hodinku. Nejlepší je každý den uléhat a vstávat v tutéž hodinu. Když budete spát 8 hodin (někomu stačí i méně), odbouráte stres, posílíte imunitu a načerpáte spoustu nové energie. A jakmile budete v pohodě, přestanete mít tendence své špatné nálady a stres zajídat “rychlými” cukry.

Nechci přestat sladit, ale chci žít zdravě. Co s tím?

Pokud byste přeci jenom měli potřebu si kávu nebo čaj osladit, vynechte běžný cukr (sacharózu). Sáhněte raději po čekankovém sirupu nebo sladkých rostlinkách – stévii či “aztéckém cukru”. Sladit s nimi nemusíte pouze nápoje. S lístky rostlin, ať už pomletými čerstvými, rozdrcenými sušenými nebo domácím extraktem viz návod níže, můžete sladit i při pečení a vaření.

Čekankový sirup

Pokud rádi využíváte přírodní sladidla, jako je med nebo javorový sirup, možná už jste slyšeli o sirupu z kořene čekanky. Ten se totiž do zdravého jídelníčku skvěle hodí. Čekankový sirup obsahuje až o 95 % méně cukru a téměř o polovinu méně kalorií než zmíněná sladidla. Navíc v něm není žádný lepek ani laktóza. Použít ho můžete jak do studených a teplých nápojů, tak i na pečení, protože vám částečně nahradí také tuk. Nebo ho zkuste jen tak na lívance. A i lívance můžete připravit zdravěji – třeba s proteinovým práškem a cuketou.

Stévie

Stévie je velmi sladká tropická rostlina (několikanásobně sladší než obyčejný cukr), která neobsahuje žádné kalorie. V obchodech najdete lístky, extrakty, prášek, tablety i semínka, se kterými můžete zkusit rostlinku vypěstovat doma sami. Když ji ale kupujete, dávejte velký pozor na kvalitu, např. obsahu tablet. Čím přírodnější forma, tím lepší.

TIP! Udělejte si domácí extrakt. Bude vám stačit skleněná lahev, lístky stévie a čistý silný alkohol (např. vodka). Lístky zalijete vodkou a necháte 8 týdnů v utěsněné lahvi, kterou 1x týdně protřepejte.

Lípie sladká

Lípie je známá také jako “aztécký cukr” a je dokonce ještě sladší než stévie. Zároveň ale také výrazněji voní (tak trochu jako máta) a to nemusí vyhovovat každému. Nejsnazší je si rostlinku vypěstovat doma, protože není nijak náročná – má ráda světlo a nesnese mráz. S jejími lístky si můžete nejen bez výčitek osladit život, ale také ozdobit domácnost. V květináči totiž se svými šlahouny vypadá opravdu krásně a navíc od jara do podzimu kvete.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Bažíte po dalších tématech?

Budeme vám je posílat do e-⁠mailu.
Můžete se kdykoliv odhlásit.
Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů
Nikola Nevečeřalová copywriter

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.