Sezónní jídelníček: Jak odlehčit grilovačku?

24. 5. 2022Tento článek vám zabere 8 min čteníNikola Nevečeřalová

K teplým letním večerům neodmyslitelně patří grilování. Jedni se ho nemůžou dočkat, jiné sžírá obava z kilogramů navíc. Jak si grilovačku užít, i když jste právě teď v dietě nebo jenom holdujete zdravému životnímu stylu? Vyzkoušejte naše skvělé dietní recepty, se kterými vaší štíhlé linii žádná újma nehrozí.

Jak si užít grilovačku při dietě?

Snadné recepty jsme postavili na dostupných a hlavně sezónních potravinách. Důvody, proč si v obchodech a na trzích vybírat potraviny podle aktuální sezóny už možná znáte z našeho článku, podle kterého jste si mohli připravit hned tři druhy jarních pomazánek. Jak se ale říká, opakování je „matka moudrosti“. Sezónní potraviny jsou tedy kvalitnější, zaručeně čerstvé, plné chuti, vitamínů i minerálních látek. Mimo to jejich nákupem podpoříte místní farmáře a ještě ušetříte.

Podle sezóny si vybírejte hlavně základ svého zdravého jídelníčku, a to zeleninu. Právě dostatek zeleniny vám pomůže snáze strávit porce masa, které si nejen na grilovačkách dopřáváte. Zejména hovězí steak vaše trávení poměrně potrápí, takže pokud grilujete večer, sáhněte raději po jiném mase, lehčím drůbežím nebo jemnější rybě.

3 dietní recepty pro letní grilování

Všechny recepty si můžete dopřát již od 2. kroku dietního plánu KetoDiet.

1. Grilovaný pstruh na bylinkách a česneku

Místo klasického steaku si čas od času ugrilujte rybu. Není nic jednoduššího než svůj oblíbený druh zabalit do alobalu a přidat dostatek čerstvé zeleniny nebo bylinek. Vyzkoušejte lehkého pstruha, kterého stačí ochutit čerstvými bylinkami a česnekem.

Jak na to?

Připravíme si alobal a položíme na něj omytý a osušený filet pstruha. Potřeme ho kvalitním olivovým olejem a citronovou šťávou. Okolo masa i na něj dáme česnek nakrájený na plátky. Dochutíme solí, pepřem a oblíbenými bylinkami. Skvěle se hodí například tymián nebo rozmarýn. Rybu poté do alobalu zabalíme a položíme na rozpálený gril. V polovině grilování, tj. po 10 minutách, maso obrátíme a za přibližně dalších 10 minut je hotovo.

Pstruha podáváme s grilovanou zeleninou, kterou si připravíme také v alobalu na grilu, případně na teflonové pánvi.

K rybě podávejte jakékoli druhy grilované zeleniny, případně zakousněte celozrnné pečivo, kterému se nemusíte vyhnout ani v dietě. Pokud si hlídáte obsah sacharidů v jídelníčku, sáhněte po tmavém proteinovém chlebu.


Proč česnek?

Česnek se odjakživa používá jako dezinfekce. Obsahuje ale také spoustu vitamínu C a B, z minerálů pak jód a selen. Je známý jako silný a účinný přírodní antioxidant i antibiotikum, který současně posiluje imunitu, pomáhá vyrovnat hladinu cholesterolu a pozitivně působí na trávení. Své až léčivé účinky, hlavně vysoký obsah sirné sloučeniny allicin, si ale zachovává hlavně při konzumaci za syrova. Tepelnou úpravou jich mnoho ztratí. Takže komu nevadí nelibý odér, vyhrává.

Pstruh na grilu je skvělý s grilovanou zeleninou.

2. Grilovaný krůtí steak

Krůtí maso je skvělým zdrojem bílkovin. Obsahuje velmi málo tuku a má nižší energetickou hodnotu, než ostatní masa (hovězí, vepřové). Pokud se rozhodnete ugrilovat si krůtí steak, rozhodně si pochutnáte! Zkuste to třeba podle našeho receptu.

Jak na to?

Krůtí maso osolíme, opepříme a lehce posypeme čerstvými bylinkami. Můžeme použít bazalku, tymián, rozmarýn, zkrátka cokoliv, co máme rádi. Maso orestujeme na olivovém oleji z obou stran.

Krůtí steak můžeme podávat se sezónní grilovanou zeleninou, kterou stačí těsně před grilováním zakápnout olivovým olejem a přidat oblíbené bylinky, nebo třeba s chřestem. Chřest nejlépe připravíme v parním hrnci. Ulámeme dřevnaté konce a naprosto bez ochucení ho v páře uvaříme


Proč chřest?

Chřest posiluje imunitu, působí proti zánětům, odvodňuje, podporuje trávení a pozor, také působí jako afrodiziakum! Sezóna chřestu je poměrně krátká, začíná na konci dubna a končí v polovině června. Při koupi chřestu bychom se měli zaměřit zejména na jeho čerstvost, měl by být pružný a krásně se ohýbat. Dejte si pozor na dřevnatý a starší chřest, protože když ho správně neočistíte, bude hořký a vy si na chřestu nepochutnáte. Chřest můžete jíst i syrový, nakrájený na malé kousky. Obsahuje tak více cenných látek, které mohou při vaření z části vymizet.

Krůtí maso je skvělý zdroj bílkovin s nízkou energetickou hodnotou.

3. Hovězí grilovaný burger s koriandrem a zázvorem

Hovězí maso můžete jíst již od 2. kroku dietního plánu, a tak není problém si udělat zdravější variantu burgeru. Libové hovězí maso je výborným zdrojem plnohodnotných bílkovin a obsahuje málo tuku. Stačí ho dochutit solí a pepřem, položit na pánev, ugrilovat nebo péct v troubě a máte skvělou pochoutku i v průběhu diety.

Jak na to?

Mleté maso dobře promícháme s vejcem, nasekaným koriandrem s česnekem a nasekanou jarní cibulkou. Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno a přidáme ke směsi. Osolíme a opepříme podle chuti a tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečícím papíře.


Proč koriandr?

Tuto bylinku si snadno vypěstujete na zahrádce i v květináči. Jeho chuť je velmi specifická, výrazná a nemůžete si ji nevšimnout. Někdo koriandr miluje, někdo nenávidí právě pro jeho výraznou a typickou chuť. Koriandr je ale skvělým pomocníkem proti zažívacím potížím, nadýmání, křečím a kolikám v trávicím traktu. Pomůže vám i při bolestech hlavy, slabosti a nechutenství.

Proč zázvor?

Zázvor je původem z Číny a jeho podzemní část stonku (oddenek) se již dlouhá léta používá nejen jako koření, ale i jako lék. Pomáhá při poruchách trávení, nadýmání a zmírňuje nevolnost. Zázvor obsahuje mnoho antioxidantů a posiluje imunitu. Pokud cítíte, že začínáte být nachlazení, čaj z čerstvého zázvoru vám zaručeně pomůže. Má velmi výraznou, aromatickou a štiplavou chuť, která může být ve větším množství až velmi ostrá, proto pozor při dochucování jídla.

Hovězí burger na grilu s koriandrem a zázvorem.

Grilovaná zelenina jako příloha

Pokapejte zeleninu trochou kvalitního olivového oleje, posypejte oblíbenými bylinkami, ogrilujte z obou stran a máte skvělou přílohu ke grilovanému masu nebo sýru. Teď už grilovačka s přáteli nebude žádným strašákem!

Jakou zeleninu použít? Grilovat můžete témě jakoukoli zeleninu, my vám ale povíme, kterou máme nejraději.

  • Cuketa – obsahuje minimum kalorií, ale zato velkou dávku minerálů. Skvěle se hodí do redukční diety.
  • Lilek – je nabitý vitamíny a minerály, působí pozitivně na imunitu a trávení.
  • Paprika červená, žlutá – všechny druhy paprik obsahují vitamín A, C a K, jsou zdrojem minerálů a mají pozitivní účinky na zdraví.
  • Cibule – obsahuje mnoho vitamínu C a skvěle pomáhá při chřipce nebo nachlazení.
  • Česnek – je přírodní antibiotikum a antiseptikum, pročistíte si krevní oběh a posílíte srdce.
  • Žampiony – jsou vyvážená a dietní pochoutka, kterou můžete již od 1. kroku diety. Výborně vás zasytí, najíte se a přitom nepřijmete velké množství energie.

Náš tip: Vyberte si správný plynový gril a připravte si maso i zeleninu nejen doma, ale i na cestách.


Skvělá příloha ke grilovanému masu je grilovaná zelenina.

TIP!

Zdravější verze majonézy

Neumíte si představit maso nebo přílohu bez majonézy, případně nějakého dipu? Máme pro vás řešení. Osvěžující lehký letní dip!

Jak na to?

Na osvěžující zálivku budete potřebovat:

  • Zakysanou smetanu
  • Limetku
  • Čerstvou mátu
  • Sůl, pepř

Zakysanou smetanu osolte, opepřete nebo dochuťte bylinkami. Zakápněte lehce limetkou a přidejte list máty na ozdobu. A je to! Dejte si ke každému receptu jiný dip! Místo pečiva si dáte raději salát? Vylepšete si ho snadnými domácími dietními zálivkami.

Letní jídelníček vůbec není nuda, co říkáte? Už žádný strach z pokušení na grilování s přáteli. Jíst a pochutnat si můžete i zdravě a bez výčitek.

Dobrou chuť!

Tenhle článek stojí za sdílení!

Bažíte po dalších tématech?

Budeme vám je posílat do e-⁠mailu.
Můžete se kdykoliv odhlásit.
Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů
Nikola Nevečeřalová copywriter

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.