Black Friday – vybraný protein za poloviční ceny!
Navíc sleva 20 % i na Stay fit. Kód: BLACK
Navíc sleva 20 % i na Stay fit. Kód: BLACK
Ve fitness světě je protein vyzdvihovaný jako prostředek pro budování svalů. Jeho potenciál je však mnohem širší. Dnes se dozvíte, proč jsou bílkoviny nepostradatelné pro chod našeho těla, ale také jaký vliv má protein na hubnutí. Poradíme, jak vybrat ten správný.
Proteiny (nebo také bílkoviny) jsou základním stavebním kamenem našeho těla. Spolu se sacharidy a tuky patří mezi hlavní makroživiny v naší stravě, proto jsou nenahraditelné.
„Tělesné bílkoviny jsou neustále degradovány (podléhají rozkladu) a znovu syntetizovány (vytvářeny), proto je jejich dostatečný příjem nezbytný. U kosterních svalů je poločas (jak rozpadu, tak novotvorby) v řádech měsíců, u plazmatických bílkovin a střevních buněk v řádech hodin až týdnů. Optimální příjem bílkovin zajišťuje, aby tyto procesy probíhaly pro nás šetrně,” vysvětluje důležitost bílkovin pro náš organismus výživový poradce Jiří Skála.
Při déletrvajícím nedostatku bílkovin hrozí zdravotní komplikace jako např.:
Příjem bílkovin je pro nás klíčový nejen při shazování tuku. V souvislosti s redukcí hmotnosti zmíníme tři jejich vlastnosti.
Tím hlavním měřítkem při výběru by mělo být složení proteinového nápoje. To znamená:
Ideální je znát i původ a kvalitu proteinu. Je totiž rozdíl v tom, jestli je v nápoji použita směs bílkovin například z Asie (Číny), nebo naopak západní zdroj (ten je v drtivé většině případů kvalitnější) – například syrovátka ze Švýcarska nebo Velké Británie.
U proteinových nápojů pro redukci hmotnosti (mezi ně patří i proteinové nápoje KetoDiet) je zároveň vhodné sledovat i poměr tuků a sacharidů (z toho jednoduchých cukrů). To může být důležité hlavně pro osoby, které trpí například laktózovou intolerancí. „Zde totiž platí, že čím méně jednoduchých cukrů, tím méně laktózy a tím lepší stravitelnost,” doplňuje výživový specialista.
Vybírejte i podle chuti. Pít nápoj s odporem a zacpaným nosem stejně nevydržíte dlouho.
KetoDiet proteinový nápoj je vícesložkový protein s vysokým obsahem vlákniny, s vitamíny a minerály a s nízkým obsahem cukru. Vícesložkový protein znamená, že je složený z více zdrojů bílkovin. Ten náš obsahuje kombinaci syrovátkového izolátu, syrovátkového koncentrátu, micelárního kaseinu a sójového izolátu. Zároveň vás díky vysokému množství vlákniny zasytí a tím, že obsahuje i vitamíny a minerální látky, může v některém případě nahradit běžné jídlo.
„Pro redukci hmotnosti jsou vícesložkové proteiny vhodnější, obsahují totiž část aminokyselinového spektra od každého druhu proteinu. Díky tomu je možné přijmout vyvážený profil všech potřebných aminokyselin (‚bílkovin'), které se uvolňují do organismu podle toho, o jaký druh proteinu se jedná. Proto je tento protein vhodný především do diety. Máte totiž jistotu, že poměr bílkovin je vyrovnaný a ochrání při hubnutí vaši svalovou hmotu,” doplňuje informace k výběru vhodného proteinu výživový specialista.
U proteinových nápojů při hubnutí na denní době nezáleží a můžete si je dopřát kdykoliv během dne. Slouží především k doplnění dostatečného denního příjmu bílkovin a k udržení svalové hmoty.
Zamlouvá se vám shazování kil s proteinovými nápoji? Vyberte si některý z dietních plánů, kdy si denně dopřáváte 5 porcí proteinového drinku. Tenhle způsob hubnutí je extra pohodlný.
Tady už načasování řešit budeme, a to s ohledem na konkrétní cíl v rámci tréninku. Od toho se odvíjí i druh proteinu, jelikož každý reaguje v našem těle trochu jinak.
Proteinový nápoj je vhodné využít těsně po tréninku (ideálně syrovátkový protein). V té době je náš zažívací systém utlumený a efektivněji stráví bílkovinu v tekuté formě.
Pohlaví v tomto případě nehraje žádnou roli. Nelze dělit speciálně protein pro ženy a speciálně pro muže. Důležité je, aby měly obě skupiny dostatek bílkovin.
Muži váží zpravidla víc než ženy a mají od přírody větší množství svalové hmoty. Jejich nároky na příjem bílkovin jsou tak vyšší a je jedno, zda pochází z proteinového prášku nebo běžného jídla.
V oblasti fitness se nejčastěji používá syrovátkový proteinový nápoj. „Ten mezi ostatními vyniká svou vysokou vstřebatelností a vysokým obsahem aminokyselin leucinu, což je jedna ze základních rozvětvených aminokyselin tzv. BCAA, které jsou ve fitness světě hojně zmiňované,” vysvětluje Jiří Skála a dodává, že syrovátkový protein zároveň zvyšuje hladinu HDL (hodného) cholesterolu.
V jednoduchosti se dá říct, že:
Optimální denní příjem bílkovin při redukci tuku je 1,2 – 1,7 g/kg vaší tělesné hmotnosti. Často se můžeme setkat s názorem, že dlouhodobě vysoký podíl bílkovin zatěžuje ledviny.
„Za vysoký příjem lze považovat ten nad 2,5 g/kg hmotnosti. Ani tak ale neexistují spolehlivé důkazy o tom, že by vysoký příjem bílkovin poškozoval ledviny u ZDRAVÝCH lidí. Pokud ovšem trpíte onemocněním ledvin, váš příjem bílkovin by měl být nižší,” upozorňuje výživový specialista.
Varuje také před extrémním stravovacím přístupem, kdy energetický příjem tvoří z 80 a více % bílkoviny na úkor ostatních makroživin (v anglické literatuře označováno jako „rabbit starvation”). Za těchto předpokladů může opravdu docházet ke zvýšenému zatížení ledvin, vyššímu riziku tvorby ledvinových kamenů, snížené rovnováze vápníku v organismu a zvýšenému riziku řídnutí kostí například u sportovců.
Foto: KetoDiet
Tenhle článek stojí za sdílení!
Výživový poradce a kondiční trenér v jedné osobě. Zodpovědně rozšiřuje náš sortiment o nové produkty a píše články z oblasti zdravého životního stylu.
Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.