Keto Diet
Košík0

Jak správně začít hubnout po porodu. 7 tipů výživové poradkyně

23. 7. 2024Tento článek vám zabere 6 min čteníMartina Weisserová, Nikola Nevečeřalová

Ať vítáte doma první miminko, nebo dalšího sourozence, gratulujeme vám. Užívejte si novou životní kapitolu naplno. A pokud vás trápí, že vám něco přebývá na břiše nebo na zadku, můžete s tím pomaličku začít něco dělat. Jak nastartovat hubnutí po porodu, abyste byla plná sil a neochudila miminko, poradí Martina Weisserová, výživová poradkyně, která je sama dvojnásobnou maminkou a výživě se věnuje téměř 20 let. 

Jak zhubnout po porodu. Radí výživová poradkyně KetoDiet

Jak na hubnutí po porodu 

Jídelníček byste si měla sestavit maximálně pestře. Dodáváte jím živiny nejen sobě, ale pokud kojíte, i svému miminku. Porod je pro tělo, jak po fyzické, tak po psychické stránce abnormálním zápřahem. A samotným porodem to teprve začíná. Proto je potřeba postupovat uvážlivě a svému tělu pozorně naslouchat.

Jezte pravidelně. Volte lehčí jídla, ale nutričně bohatá = se zastoupením všech důležitých živin – bílkovin, sacharidů a tuků a s dostatkem vlákniny. Snažte se nedostávat do situací, kdy budete mít vlčí hlad. Mějte po ruce vždy nějakou záchrannou svačinku, třeba krabičku s ořechy nebo nakrájeným ovocem. Hlídejte si pitný režim, zvlášť pokud kojíte.

Nezaměřujte se v první řadě na svá kila navíc, ale na to, abyste byla vy i miminko v psychické pohodě. Pak bude děťátko prospívat a vám začnou jít těhotenská kila dolů

Jídelníček pro čerstvé maminky podle výživové poradkyně Martiny Weisserové

V jídelníčku, který by vás měl pozvolna dostat po porodu zpátky do formy a vám i miminku zajistit dostatek živin, si pohlídejte následující.

Martina Weisserová, výživová poradkyně KetoDiet radí, jak zhubnout po porodu

1. Dostatek vitamínů a minerálních látek
Pravidelná strava by vám měla zajistit dostatek všech vitamínů a minerálních látek. Vitamín D a K, které jsou v mateřském mléce zastoupeny v nedostatečném množství, vám pro miminko předepíše pediatr (nejčastěji ve formě kapek). 

2. Vyvážené množství makroživin
V jídelníčku po porodu by vám neměly chybět kvalitní zdroje bílkovin, jako je maso, mléčné výrobky nebo vejce, komplexní sacharidy v podobě celozrnného pečiva, těstovin, rýže nebo brambor ani zdravé tuky – avokádo, kvalitní oleje.

3. Velký kalorický deficit nebo drastické diety
Drastické diety nebo příliš velký kalorický deficit můžou vést až k tomu, že přijdete o mateřské mléko. Optimální je snižovat hmotnost o 0,5 až 1 kg měsíčně. Na původní váhu je ideální se vrátit do prvních narozenin dítěte.

Losos s cuketou a jogurtovým dipem

4. Vyřadit nadýmavé potraviny
Abyste předešla nadýmání vás i miminka (případně až kolikám), v jídelníčku omezte luštěniny, brukvovitou zeleninu, česnek, cibuli, hrušky, čerstvé pečivo. Pokud už vás nadýmání trápí zařaďte čaj z fenyklu, do kterého můžete přidat i pár zrníček kmínu.

5. Uzené, smažené a překořeněné potraviny nebrat
„Nevylepšujte“ si jídla smažením, uzením ani přílišným kořeněním. Vám ani miminku to neprospěje. Do jídelníčku můžete zkusit postupně zařazovat jednotlivé druhy citrusových plodů, díky kterým si zase začnete užívat výraznějších chutí.

6. Vyřadit alkohol, omezit kofeinové nápoje a sladká jídla
Potravinami s obsahem alkoholu, kofeinu nebo velkého množství cukru nedodáte svému tělu vůbec žádné prospěšné látky. Přemírou kofeinu navíc zaděláváte sobě i miminku na problémy se spánkem. Pokud jste milovnicí kávy, 1 až 2 pressa denně si dát můžete. Kávu ale zařazujte ideálně v době po kojení.

7. Doplňovat omega 3 mastné kyseliny
Zařaďte do jídelníčku aspoň 2x týdně ryby, sem tam si dejte chia pudink nebo přihoďte chia semínka do salátu, případně si pomozte kvalitními doplňky stravy, abyste si zajistila dostatek zdravých omega 3 mastných kyselin. Při kojení se doporučuje vyzkoušet i sezamový olej, který je bohatý na hořčík, zinek či vápník. Zajistí kvalitní vlasy, nehty a pleť.

Další inspiraci na zdravá nutričně bohatá jídla najdete v našich low carb receptech.

Proč se nemá držet keto dieta hned po porodu a kdy s ní začít  

Hubnutí po porodu by mělo probíhat přirozeně a pozvolně. V jídelníčku kojící maminky nesmí chybět sacharidy ani tuky, které jsou důležité pro tvorbu kvalitního mateřského mléka. Proto není vhodné začínat s keto dietou, při které se jedna ze tří hlavních makroživin (sacharidy) snižuje na minimum. Díky snížení sacharidů v jídelníčku se tělo přepíná do tzv. ketózy, při které si jako zdroj energie místo sacharidů vybírá tuky. Vaše uložené tukové zásoby.

Nafouklá bříška taky nejsou žádoucí. Ač do nejnovějších receptur proteinových nápojů přidáváme enzymy, které pomáhají s trávením, můžou proteinová jídla vás i miminko nadýmat. 

Možná teď namítáte, že nekojíte, tak byste se do hubnutí pustit mohla. Pokud nekojíte, i tak se hodí nechat tělu po těhotenství a porodu čas, aby se po mimořádné zátěži vrátilo k běžnému fungování a ne ho hnát hned do ketózy. Ta je sice pro naše tělo přirozeným stavem, potřebuje ale, aby tělo fungovalo tak, jak má. 

Pokud se vám nedaří kila nabraná v těhotenství shodit přirozeně, můžete s keto dietou začít, jakmile převedete miminko na běžnou stravu, nejdříve však 6 měsíců po porodu,“ vysvětluje Martina Weisserová.  

Potřebujete se o startu diety po porodu poradit nebo máte nějaký dotaz? Kontaktujte naši výživovou poradnu, kde vám rádi všechno vysvětlíme. 

vičení po porodu s Nelou Prostřední a KetoDiet

Jak začít cvičit po porodu 

Začít cvičit po porodu můžete klidně hned, pokud se na to cítíte. Třeba rovnou v porodnici. Jak na to vám poradí v našem dalším článku fitness trenérka a maminka malé Josefínky Nela Prostřední, která se pohybu maminek po porodu aktivně věnuje.

V článku na vás kromě spousty důležitých informací čekají i 3 videa se cviky pro čerstvé maminky. 

Přejít na článek o cvičení po porodu

Co si z článku odnést 

Zdravě jíst a aktivně se hýbat můžete začít rovnou po porodu. Musíte jen vědět, jak na to. Nepouštějte se ale do žádných drastických omezení ani do heroických sportovních výkonů. Poslouchejte své tělo a užívejte si čas se svým miminkem. Nejdůležitější je psychická pohoda. Na omílané poučce „šťastná máma = šťastné dítě“ přece jen něco bude. 

 

Foto: KetoDiet, Pixabay 

Tenhle článek stojí za sdílení!

Bažíte po dalších tématech?

Budeme vám je posílat do e-⁠mailu.
Můžete se kdykoliv odhlásit.
Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů
Martina Weisserová manažerka produktového oddělení a dietní koučka KetoDiet

Naše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.

Nikola Nevečeřalová copywriter

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Jak ovlivňují hormony hubnutí?

Přečtěte si rozhovor s lékařem Tomášem Roubíčkem, endokrinologem pardubické nemocnice.
Přečíst článek