Black Friday – vybraný protein za poloviční ceny!
Navíc sleva 20 % i na Stay fit. Kód: BLACK
Navíc sleva 20 % i na Stay fit. Kód: BLACK
Pokud se každý rok těšíte, až začne houbařská sezóna a vy budete moct vyrazit s košíkem do lesa, nebo si chcete pochutnat na čerstvých houbách, nyní je ten správný čas, protože čas hub vrcholí právě v září. Kdo by neměl rád smaženici, houbové řízky, houbový guláš nebo kulajdu? Milujeme jejich chuť a vůni a skvěle nám zpestřují jídelníček.
Houby dodávají tělu vlákninu, provitamín A i vitamín D, který v žádné jiné rostlině nenajdeme. Jeho nedostatek se může projevit vysokým tlakem nebo dalšími kardiovaskulárními onemocněními či pobolíváním kostí v zimě u starších lidí. Dále obsahují draslík, vápník, hořčík a železo. Houby jsou nízkokalorické a tedy velmi vhodné pro redukční dietu. Pokrmy z hub vás dostatečně zasytí, a vy tak nebude mít pocit hladu. Ale pozor, pro lidi s citlivým zažíváním může být stravitelnost hub poněkud obtížnější.
Když porovnáme houby s ostatními potravinami, zjistíme, že nejsou podobné ani masu ani zelenině. Po stránce obsahu bílkovin jsou na tom stejně jako luštěniny. Antioxidační kapacita hub je srovnatelná se zeleninou. Obsahují minimum tuků a více obsahují bílkoviny. Mohou být nezanedbatelným zdrojem vitaminu D především pro vegetariány. Běžný strávník získává vitamín D především z masa, tučných mořských ryb, nebo vaječného žloutku.
Kalorické, nutriční hodnoty a živiny v houbách | na 100g | DDM (100 g) |
Voda | 89.74 g | |
Energetická hodnota | 34 kcal | 1.7 % |
Energetická hodnota | 143 kJ | 0.0 % |
Bílkoviny | 2.24 g | 5.0 % |
Tuk | 0.49 g | 0.7 % |
Minerální soli | 0.73 g | 12.2 % |
Sacharidy | 6.79 g | 3.0 % |
Vláknina | 2.5 g | 10.4 % |
Vápník | 2 mg | 0.2 % |
Železo | 0.41 mg | 2.3 % |
Hořčík | 20 mg | 5.0 % |
Fosfor | 112 mg | 11.2 % |
Draslík | 304 mg | 6.5 % |
Sodík | 9 mg | 0.4 % |
Zinek | 1.03 mg | 6.9 % |
Měď | 0.142 mg | 7.1 % |
Mangan | 0.23 mg | 11.5 % |
Selen | 5.7 µg | 8.1 % |
Vitamin B1 (tiamin) | 0.015 mg | 1.0 % |
Vitamin B2 (riboflavin) | 0.217 mg | 12.8 % |
Vitamin B3 (niacin) | 3.877 mg | 19.4 % |
Vitamin B5 (kyselina pantotenová) | 1.5 mg | 15.0 % |
Vitamín B6 (pyridoxal) | 0.293 mg | 14.7 % |
Vitamín D | 0.5 µg | 10.0 % |
Vitamín D | 20 MJ | 5.0 % |
Poměrná hmotnost | 18.85 g 1 piece. whole |
Při přípravě se vyvarujte velkého množství oleje, protože zbytečně navyšuje energetickou hodnotu hub. Nedělejte z hub ani příliš tučnou smaženici na másle s vejci. Stravitelnost hub se zlepší přidáním soli, nebo jedlé sody při tepelném zpracování podušením, ideálně v kombinaci se stejně upravenou zeleninou.
Starší lidé by měli jíst houby pouze občas a určitě ne před spaním. Vývar z hub je pro seniory ideální volbou, a to i pro osoby, které mají jisté potíže se žlučníkem. Do jídelníčku dětí mladších 3 let nepatří houby vůbec. Děti starší 6 let by je měly jíst pouze v omáčce nebo v polévce, ne jako samostatný pokrm. Pozor na to, že obsahují vlákninu, její větší množství může zapříčinit bolest břicha nebo dokonce průjem.
Houby v přiměřených dávkách podporují trávení a mají ochranou funkci, protože obsahují minerály a vitaminy. Lidé s chorobami ledvin, nebo trávicího ústrojí by měli jídla z hub omezit. Protože většina hub obsahuje močovinu, dochází při příišné konzumaci k silnému zatížení ledvin i u zdravého člověka. Jezte proto houby s mírou.
Některé druhy hub jsou schopné v sobě zadržovat stopové prvky látek, ke kterým patří zdravotně rizikové kadmium, rtuť a olovo. Je proto třeba znát místo, kde houby sbíráte a vyvarovat se konzumace hub z velmi silně znečištěných lokalit (např. okolí hutí kovů, vnitřních ploch velkých měst, nebo blízké okolí silně frekventovaných silnic).
Vypěstujte si vlastní houby na zahrádce, nebo na balkoně. Mezi snadno pěstované houby patří hlíva ústřičná, penízovka sametonohá, polnička topolová a šupinovka nameko. Potřebujeme k tomu jen správně živnou půdu, sadbu houby a vhodné místo.
Vyrazili jste si do lesa a hledáte inspiraci, jaká jídla z čerstvě nasbíraných hub připravit? Vyzkoušejte naše CHUTNÉ HOUBOVÉ RECEPTY.
Tenhle článek stojí za sdílení!
Píšeme pro vás o nových produktech, o nejrůznějších akcích, o vašich proměnách nebo třeba o tom, jak vařit zdravě bez zbytečného cukru.