Black Friday – vybraný protein za poloviční ceny!
Navíc sleva 20 % i na Stay fit. Kód: BLACK
Navíc sleva 20 % i na Stay fit. Kód: BLACK
Inspirace na vaření není nikdy dost. Právě proto jsme tu s další dávkou receptů pro všechny, kteří chtějí žít zdravě, ale s chutí.
Budeme potřebovat:
Jak na to:
Avokádové pesto: Avokádo podél pecky rozřízneme a vydlabeme ze slupky. Rozmačkáme ho vidličkou a zakápneme šťávou z citronu. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem. K pestu přidáme nadrobno nakrájenou bazalku, osolíme, opepříme a znovu promícháme.
Cuketové špagety: Cuketu omyjeme a pomocí škrabky z ní postupně odkrajujeme dlouhé plátky. Připravené cuketové špagety vložíme na pánev a restujeme na olivovém oleji cca 2 minuty.
Hotové špagety podáváme s avokádovým pestem a sypeme piniovými oříšky a strouhaným parmazánem.
Cuketové špagety vám už od 2. kroku diety můžou suplovat jedno bílkovinové jídlo. Ke čtyřem porcím KetoDiet je klidně zařaďte jako pátou porci, kterou doplníte svůj denní jídelníček.
Pestem z avokáda můžete zpestřit i „klasické” proteinové špagety, a to od 3. kroku dietního plánu. Když vyberete správné těstoviny, nemusíte se trápit výčitkami svědomí, a to ani v low carb režimu. 30 % bílkovin, 30 % vlákniny – takové složení je zárukou, že proteinové špagety zaženou hlad na dlouhou dobu. Sacharidů přitom mají o 60 % méně než běžné těstoviny.
Budeme potřebovat:
Jak na to:
Květák omyjeme a nakrájíme na růžičky. Ty následně v mixeru rozmixujeme nahrubo. Proteinovou omeletu umícháme ve vodě dle návodu a necháme chvilku „odpočinout”. Na kapce olivového oleje ji pak osmažíme stejným způsobem, jako když připravujeme smažená vajíčka, a přendáme do misky.
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a zpěníme na olivovém oleji. Přidáme k ní rozmixovaný květák a společně restujeme do jeho změknutí. Přisypeme kurkumu, sůl a pepř a vše promícháme. Ke směsi přidáme hotovou omeletu, pokrájená cherry rajčátka a chvíli společně restujeme.
Květákovou rýži zdobíme čerstvým koriandrem.
Výživový poradce Jiří Skála zdůrazňuje, že „na květák bychom ve zdravém jídelníčku neměli zapomínat. Stejně jako u brokolice byly i u květáku prokázány protirakovinné látky, vitamín K, vitamín C a fytosteroly, což jsou látky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. O tyto cenné složky se můžeme snadno připravit nevhodnou tepelnou úpravou. Ideální je upravovat květák v páře, tak si uchová nejen svou přirozenou barvu, ale zároveň neztrácí to nejcennější. Čerstvý květák nejlépe poznáme tak, že má bílé a tvrdé růžičky. Ani s jeho nadměrnou konzumací bychom to ale neměli přehánět. Obsahuje totiž i tzv. strumigenní látky, které mohou narušit funkci štítné žlázy, ale to platí opravdu jenom při extrémním příjmu.”
Budeme potřebovat:
Jak na to:
Cibuli nakrájíme na drobné kousky a spolu s pomačkaným česnekem ji restujeme na olivovém oleji. Do pánve vložíme nakrájenou chilli papričku a nastrouhanou citronovou kůru. Vše společně promícháme a restujeme, aby se chutě spojily. Přidáme propláchnutou čočku. Zhruba po 5 minutách směs podlijeme vroucí vodou a za občasného míchání dusíme 15–20 minut do změknutí. Čočka by měla získat „pomazánkovou” konzistenci i bez mixování.
Hotovou čočku dle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Následně do ní přimícháme pokrájená cherry rajčátka, bazalku a zakápneme citronovou šťávou. Čočkovou pomazánku servírujeme na KetoDiet proteinovém chlebu a zdobíme rajčátkem a bylinkami.
Zkuste taky polévku z červené čočky. A výtečně vařit můžete i z černé čočky beluga, která je také bohatá na bílkoviny a vlákninu.
Autor receptu: KetoDiet
Foto: KetoDiet
Tenhle článek stojí za sdílení!
Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.