Extra výživná černá čočka beluga. Proč ji ve zdravé kuchyni nevynechat a co z ní uvařit?

12. 1. 2021Tento článek vám zabere 6 min čteníTereza Břízová

Taky se občas neubráníte pocitu, že vaříte stejná jídla stále dokola? Ono nachystat oběd či večeři nebývá takový problém, když víme z čeho. Už jste zkusili černou čočku? Jestli se u vás v kuchyni ještě neobjevila, možná nastal čas to napravit. Nejedná se o ledajakou potravinu. Benefitů má na rozdávání. Léčí, chutná a krásně vypadá. Pojďte zjistit víc.

Černá čočka beluga na dřevěném stole s vařečkou. Beluga patří mezi extra výživné potraviny.

Černá čočka beluga vypadá jako nenápadná potravina. Dokazuje ale, že v jednoduchosti je krása. Svůj název beluga “podědila” po tom nejlepším, po exkluzivním kaviáru. Drobnými zrnky i barvou ho totiž připomíná.

Kudy vaří, tudy léčí

Nejenže z černé čočky uvaříte nespočet variant salátů, pomazánek i teplých hlavních jídel a opravdu si na nich pochutnáte. Uděláte tím službu i svému tělu. Je zásobárnou vitamínu B, železa a hořčíku. Navíc jde o bezlepkovou potravinu.

Černá čočka je skvělým zdrojem vlákniny (na 100 g čočky = 15 g vlákniny) a rostlinných bílkovin (na 100 g čočky = 24 g, což je zhruba dvojnásobek toho, kolik vám dá tofu – 10 g). Její černý pigment obsahuje antioxidanty, které můžeme jinak najít například v bobulovitém ovoci (borůvkách, ostružinách). Dokáže tak chránit naše tělo před působením volných radikálů a s ním spojeným stárnutím buněk,” říká Jiří Skála, výživový specialista KetoDiet.

Základ skvělých zdravých receptů

Společně s červenou čočkou patří černá čočka mezi unikáty tím, že není třeba ji namáčet jako ostatní luštěniny. Její nespornou výhodou je to, že nenadýmá. Drobné černé bobulky si i po uvaření uchovávají svůj tvar. Čočku vložte do studené neosolené vody tak, aby byla mírně ponořená. Při varu přilévejte horkou vodu a vařte do změknutí zhruba 25–30 minut. Žádné dlouhé hodiny u plotny vás tedy nečekají. Hotovo máte raz dva.

Černá čočka je výbornou přílohou například k rybě. Dochutit ji můžete nasekanou pažitkou či petrželkou nebo praženými vlašskými ořechy. Vynikající je v kombinaci s kořenovou zeleninou.

4 naše oblíbené recepty s černou čočkou

Rizoto s černou čočkou beluga

Rizoto s čočkou beluga

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 250 g kulatozrnné rýže
  • 150 g černé čočky beluga
  • 60 g mraženého hrášku
  • 60 g mražené kukuřice
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká červená cibule
  • 15 cherry rajčátek
  • 15 ml suchého bílého vína
  • bylinky na ozdobení (pažitka, petrželka)
  • olivový olej
  • strouhaný čedar či parmazán (dle chuti)

Jak na to:

Nadrobno nakrájíme červenou cibuli a česnek. Obojí osmahneme na troše olivového oleje. Přidáme rýži a celé promícháme. Podlijeme trochou vína a necháme vydusit. Poté postupně podléváme zeleninovým vývarem a rýži vaříme doměkka.

Mezitím propláchneme černou čočku a vaříme dle návodu. Krátce před změknutím k ní přidáme hrášek a kukuřici. Zbytečnou vodu pak slijeme.

Směs čočky a rýže smícháme dohromady. Přidáme ještě cherry rajčátka překrojená napůl a krátce osmahnutá řeznou stranou na olivovém oleji.

Na talíři zdobíme bylinkami a posypeme strouhaným sýrem.

Čočka beluga s kurkumou a ztraceným vejcem

Čočka beluga s kurkumou a ztraceným vejcem

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 200 g černé čočky beluga
  • 3 ks mrkve
  • ½ celeru
  • 4 ks jarní cibulky
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vrchovaté lžičky kurkumy
  • olivový olej
  • 2 lžíce lahůdkového droždí na zahuštění
  • sůl a pepř na dochucení
  • 4 vejce

Jak na to:

Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, celer a mrkev. Přidáme česnek, kurkumu a propláchnutou černou čočku. Do pánve vložíme bobkový list, nové koření a osolíme. Celou směs podlijeme horkou vodou a dusíme do změknutí. Když máme hotovo, zahustíme lahůdkovým droždím a dochutíme mletým pepřem.

Mezitím si ve vroucí vodě postupně připravíme ztracená vejce. Vejce nejprve vyklepneme jednotlivě do misky. Když je voda v hrnci vroucí, přilijeme do ní lžíci octa a rychle zamícháme, aby se vytvořil vír. Doprostřed víru vlijeme jedno vajíčko. Bílek se krásně zatáhne okolo žloutku. Krátce povaříme a jakmile je bílek pevný, hrnec odstavíme z plamene a vejce necháme cca 2 minuty dojít. Stejně postupujeme s dalšími vejci.

Pomazánka z černé čočky beluga

Pomazánka beluga

Na 8 porcí budeme potřebovat:

  • 100 g čerstvého sýru
  • 60 g černé čočky beluga
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Jak na to:

Čočku uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Poté rozmixujeme s čerstvým sýrem a dochutíme česnekem a solí. Pomazánku můžeme namazat na proteinovou bagetu či proteinový chléb a dozdobit například cherry rajčátky či salátovou okurkou.

Salát z černé čočky s balkánským sýrem

Čočkový salát s balkánským sýrem

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 200 g černé čočky beluga
  • 1 velká červená cibule
  • 200 g balkánského sýru
  • 125 g polníčku
  • šťáva z 1 citronu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl a pepř

Jak na to:

Čočku uvaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme. Mezitím smícháme citronovou šťávu, ocet, olej a trochu soli a pepře. Čočku promícháme se zálivkou, jemně pokrájenou cibulkou a polníčkem. Navrch přidáme na kostičky nakrájený sýr a opražené ořechy.


Kam pro černou čočku

Pro čočku beluga dnes už nemusíte výhradně do prodejen zdravé výživy. Kromě sítě drogerií s oddělením zdravé výživy ji nakoupíte v podstatě v každém supermarketu. A cena rozhodně není nijak závratná. V této oblasti má černá čočka do kaviáru opravdu hodně daleko.

TIP, jak rozpoznat kvalitu potravin: napoví vám hodnota Nutri-Score na obalech.

Vhodná pro každého

Ať už aktivně sportujete nebo třeba vaříte pro malé děti, zařaďte černou čočku do svého jídelníčku s jistotou, že svému tělu dopřáváte to nejlepší. Jídly s čočkou beluga můžete rovněž pohodlně navázat na některý z dietních plánů KetoDiet. Jestli jste si vybrali jiný způsob hubnutí než keto dietu, po čočce klidně taky sáhněte. Do redukčního jídelníčku totiž patří.

Chcete víc receptů?

Mrkněte na osvědčené keto recepty, díky kterým budete fit. Vybíráme pro vás kvalitní suroviny a šetříme váš čas. Poznejte všechny řady našich produktů a s chutí je zařaďte do svého jídelníčku

Když měníte stravovací návyky, logicky se vám do hledáčku dostanou potraviny, o kterých jste dřív neměli ponětí. S trochou nadsázky by se dalo říct, že kdo vaří z černé čočky, má vždy barevný stůl. A přidat můžete i červenou! Co takhle zkusit polévku z červené čočky?

Tenhle článek stojí za sdílení!

Bažíte po dalších tématech?

Budeme vám je posílat do e-⁠mailu.
Můžete se kdykoliv odhlásit.
Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů
Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.

Víte, že i zdravé tuky vám pomůžou zhubnout?

Ve kterých potravinách najdete zdravé tuky, kolik si jich za den dát a zda je jíst i v dietě, se dočtete v našem článku.
Přečtu si